TUZLARIJE - KULTURA

27.03.2010.
Otvorena izložba u BKC-u
Šetnja Istanbulom kroz fotografije Amera Kapetanovića


U Galeriji Bosanskog kulturnog centra sinoć je otvorena samostalna izložba fotografija Amera Kapetanovića iz Sarajeva. Autor je Tuzlacima predstavio svoju posjetu Istanbulu 2007. i 2008. godine u crno bijeloj tehnici.



- Moje fotografije nastale su na ulicama grada koji je nevjerovatan izvor energije i života. U tom smislu ne vjerujem da postoji sličan grad. Barem ga ja još nisam vidio. Za ovaj grad nije bitno da li je 2008. ili 1958. godina. Neke stvari se nikada ne mijenjaju, a jedna od njih sigurno jeste sav taj šarm, žamor i šarenilo istanbulskih ulica. Ne vjerujem da će se to ikada i promijeniti jer upravo je to ono što ga čini onakvim kakav jeste i razlog što ću ga opet, mnogo puta posjetiti i sa istim žarom i energijom fotografisati – kaže Amer Kapetanović.



- Pokušavam spojiti putovanja i fotografiju, a na tim putovanjima volim upoznavati nove ljude, razgovarati sa njima i fotografisati ih. Svaki čovjek predstavlja jedan mali svijet i prilika da svojim aparatom zavirim u taj svijet je neprocjenjivo iskustvo. Fotografija mi je otvorila i oči i dušu i sada vidim i osjetim stvari koje sam nekada ili smatrao zdravo za gotovo, ili ih nisam uopće primjećivao.



Takođe uživam i u life fotografiji kao i fotografisanju prirode i pejzaža. Fotografski rad mi je vremenom donio nekoliko nagrada i priznanja od kojih je za mene najvažnija godišnja nagrada za fotografiju Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajna Bosne i Hercegovine, koju sam dobio 2006. godine za rad “Venecijanska priča" – riječi su Amera Kapetanovića.



Izložbi je prisustvovala i naša sugrađanka Maja Jurčenko, koja ne propušta niti jedan kulturni događaj u Tuzli.

- Zaljubljenik sam u fotografije i mogu reći sve najbolje o večerašnjoj izložbi. Slike mi se dopadaju zato što u crno-bijeloj tehnici i što je autor slikao običan narod u svom zanatu sa ulica Istanbula. I sama sam kolekcionar slika i starih razglednica. Voljela bih da i vi sa Tuzlarija napravite svoju izložbu, s obzirom da ste često prisutni na kulturnim manifestacijama i zabilježite dosta fotografija.

O autoru

Amer Kapetanović je rođen u Sarajevu 1973, godine i tu živi i radi kao profesionalni fotograf. Bavi se reportažnom, dokumentarnom, tehničkom i komercijalnom fotografijom što uključuje raznolika lokacijska i studijska snimanja za razne klijente a dio posla se odnosi i na licenciranje postojećih fotografija za razne namjene klijenata i prodaju reprodukcija umjetničkih fotografija. Sarađuje sa nekoliko dizajnerskih i marketinških agencija.



Do sada je imao trinaest samostalnih izložbi fotografija a učestvovao na više od 100 kolektivnih izložbi u 14 zemalja svijeta.

Član je: Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajera Bosne i Hercegovine ULUPUBIH, Asocijacije za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini (AUFBiH) i Foto grupe f8 iz Sarajeva.

U Asocijaciji za umjetničku fotografiju BiH (Foto savez) ima strukovno zvanje Kandidat majstora fotografije i obavlja dužnosti podpredsjednika i FIAP Liaison Officera za BiH.

Učestvuje na brojnim radionicama fotografije u zemlji i inostranstvu gdje na nekima drži predavanja iz oblasti umjetničke i komercijalne fotografije. Vodi kurseve digitalne fotografije na bosanskom i engleskom jeziku, a vršio je i tehničku obuku osoblja uključenog u prodaju foto aparata i opreme. Komercijalne projekte obavlja kroz fotografski studio “Studio TNT”.



Organizatori izložbe su Bosanski kulturni centar, Udruženje "Manufaktura", Foto Klub Tuzla i AUFBiH.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice