TUZLARIJE - KULTURA

29.03.2010.
˝Gospođa ministarka˝ na sliku i priliku današnjih foteljaša



U prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla danas je održana press konferencija u povodu premijernog izvođenja predstave Branislava Nušića "Gospođa ministarka" u režiji Sulejmana Kupusovića.



Iako je prošlo sto godina od pisanja Nušićevog teksta, u današnjem vremenu kada u zemlji imamo veliki broj ministara i ministarki, tekst dobija još realniju dimenziju. Mnogi ministri i ministarke su slika i prilika Nušićeve "Ministarke" te se sa ovom predstavom Kupusović ruga sistemu i foteljašima kojima je vlast slatka.

Na današnjoj press konferenciji Kupusović se prisjetio riječi Meše Selimovića koji je rekao da postoje alkohol, kocka i vlast, od prva dva poroka čovjek i ima šanse da se oslobodi, a od vlasti nikada.

Premijera će biti izvedena 1. aprila, na Dan šale, jer jedino što se još može jeste šaliti se na račun naših ministara.

U predstavi, čiju adaptaciju i režiju potpisuje Sulejman Kupusović, uz Melihu Fakić u ulozi ministarke igraju: Nermin Omić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Dušan Kolak, Jasminka Pašić, Edis Žilić, Nedim Malkočević, Milica Kerošević, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević, Dalibor Brkić, Besim Tufekčić i Nikolina Baškarad.

Kostimografiju i scenografiju uradila je Marijela Margeta, muziku je izabrala Meliha Fakić, a asistent režije je Dragan Krstić.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice