TUZLARIJE - KULTURA

31.03.2010.
Katolički školski centar
Promovisana knjiga ˝Iza mačjeg repa˝ autorice Melani Tomić


U Katoličkom školskom centru "Sveti Franjo" u Tuzli upriličena je promocija knjige "Iza mačjeg repa", autorice Melani Tomić, koja pohađa šesti razred. Istovremeno, predstavljene su i knjige “Kako se crta sunce” Šime Ešića i “Hajde da opet šutimo” Zejćira Hasića.

Tokom promocije Šimo Ešić je rekao kako je knjiga mlade autorice Tomić jedina knjiga koju je izdala dvanaestogodišnja djevojčica u biblioteci “Mali princ”, čime je Melani ušla u historiju književnog stvaralaštva za djecu na tim prostorima.

Mlada autrica nam na jednostavan, bajkovit način priča život. Njena inspiracija su mačke, sve uzbudljive i neobične priče dešavaju se u njihovom svijetu, ali odnosi među njima, ljubav, zavist, nestašluci, ljubomora, dobrota i zloća – sve se može prenijeti (a autorica to prenesenim značenjem svojih priča i sugerira) u našu, ljudsku svakodnevicu.

Darovita mlada autorica je i ilustrirala svoju knjigu, veoma minucioznim detaljisanjem prizora i glavnih junaka, što cijeloj priči o prvom javnom predstavljanju Melani Tomić daje još jednu posebnu vrijednost. Knjiga je već naišla na veoma topao prijem čitalaca, a o mladoj autorici je već emitovana televizijska reportaža i objavljen zapažen prilog u dnevnim novinama.

A.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice