TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2010.
Premijerno se predstavila nova ˝Gospođa ministarka˝


Komediju "Gospođa ministarka" Branislav Nušić počeo je da piše pred kraj Prvog svjetskog rata dok je bio upravnik novoosnovanog teatra u Skoplju. U ratu je nedovršeni rukopis izgubljen. Nušić se kasnije, 1929. godine, prisjetio rukopisa te po sjećanju počeo da piše od početka, a prva premijera "Gospođe ministrake" je odigrana 25. maja 1929. godine, te doživjela veliki uspjeh.

Od tada se Nušićev tekst izvodio u pozorištima širom bivše Jugoslavije te u Sofiji, Bukureštu i Moskvi, djelo je uvršteno u škoske lektire, a ni nakon osamdeset godina ne prestaje njegova aktuelnost.

Priča o priprostoj ženi čiji se cijeli svijet mijenja nakon spoznaje da je njen muž postao ministar je vječna jer "gospođi ministarki” je bilo, ima ih i sada, i izgleda da će ih uvijek biti.

U Narodnom pozorištu Tuzla sinoć je premijerno izvedena "Gospođa ministarka" za koju je adaptaciju i režiju uradio Sulejman Kupusović.



Glumački ansambl na čelu sa odličnom Melihom Fakić nasmijao je tuzlansku publiku koja ih je nagradila gromoglasnim aplauzom. Igrali su prema originalnom tekstu, na ekavskom, sa neznatnim prilagođavanjem današnjem vremenu.



Iako je publika odlično prihvatila predstavu, mnogi su, zbog najava Kupusovića da radi predstavu kojom želi da se osveti "bandi na vlasti i njihovim ministarkama", očekivali kroz predstavu prepoznavanje aktuelnih likova sa političke scene, ali toga u predstavi nema. Vjerovatno bi narod bio sretan da ima ministre poput ovog iz Nušićeve komedije, mirnog i staloženog čovjeka, koji zbog novinskog članka o skandaloznom ponašanju njegove supruge, daje ostavku.

Prva repriza je večeras u 19:30 sati, a druga sutra, 03. aprila, takođe u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Meliha Fakić, Nermin Omić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Dušan Kolak, Jasminka Pašić, Edis Žilić, Nedim Malkočević, Milica Kerošević, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević, Dalibor Brkić, Besim Tufekčić i Nikolina Baškarad.

S.M.




Osmrtnicama ba smrtovnice