TUZLARIJE - KULTURA

04.04.2010.
Sinoć u Teatru Kabare
Sjajna predstava Damira Teparića Dantesa


U okviru TKT Festa sinoć je izvedena predstava "Lice iza lica", rađena u koprodukciji "Damir, pantomime, Dantes" Zurich i Teatra kabare, u kojoj autor predstave Damir Teparić Dantes i igra.



Damir Teparić Dantes je rođen u Bijeljini, početkom rata odlazi u inostranstvo i postiže veliki uspjeh. Danas radi i kao profesor u Heidelbergu i u Theatherwerkstatt Heidelberg. Njegove pantomime su univerzalne i može ih izvoditi širom svijeta.



Prošle godine Damir Teparić Dantes nasmijao je publiku do suza, a ove godine predstavio se ozbiljnijom pantomimom "Lice iza lica". U svoju interpretaciju Dantes unosi elemente komedije ali u suštini ova predstava govori o svakodnevnici, svima koji imaju lice za javnost, za prijatelje, za djecu i sve ostalo, a ko su i šta su zaista, samo oni znaju, a nekada i ne znaju.



Umjetnost pantomime je univerzalna, nema riječi, nema objašnjenja, publika prati umjetnika koji je pokretima i mimikom vodi kroz predstavu i fantastične transformacije iz lika u lik.



Zadivljuje vještina Teparićeve izvedbe, a smijeh publike redovno izaziva izvođenje gledalaca na scenu, tako je bilo i sinoć.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice