TUZLARIJE - KULTURA

04.04.2010.
Par Selo
Uskrsni turnir u tucanju jajima


U Par Selu, u restoranu „Kod Timuna", danas se održava tradicionalni Uskrsni turnir u tucanju jajima. Na turniru učestvuje oko 100 takmičara u tri kategorije: kokošjim, morčijim i guščjim jajima. Za pobjednike su predviđene nagrade, kao i za najstarijeg i najmlađeg takmičara. Cilj manifestacije je druženje, da se prijatelji okupe i da se proslavi Uskrs.



- Ovaj turnir je tradicija koja se organizuje povodom Uskrsa. Dobro će doći da se dosta ljudi vidi za ove uskršnje blagdane, jer je među njima je i dosta naših građana koji žive i rade u inostranstvu. Tu su građani iz Amerike, Australije, različitih krajeva Europe i domaćini. Ja sam Uskrs proveo u krugu obitelji, ujutro smo imali zajednički doručak gdje se jede hrana koja je dan prije posvećena, u jedanaest sati prisustvovao sam na misi u Breškama, a u večernjim satima ću podijeliti radost Uskrsa sa građanima u Bistarcu. Tokom dana upriličen je i zajednički ručak sa gvardijanom Franjevačkog samostana fra Zdravkom Anđićem i načelnikom Općine Tuzla Jasminom Imamovićem. Uskrs je prilika da se radost podijeli i sa susjedima – rekao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH i predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Soli.


Ministraca Vlade TK Mijatović i Mijo Krešić

- Želim da se zahvalim i vama sa Tuzlarija, to jedan dobar i kvalitetan portal koji često posjećujem i odakle se informiram o događajima sa prostora općine Tuzla i Tuzlanske županije. Koristim prigodu da svim posjetiteljima Tuzlarija katoličke vjeroispovijesti čestitam Uskrs i poželim mnogo sreće, zdravlja i uspjeha u životu. Ono što je za nas Hrvate najvažnije je ostati na ovom prostoru, živjeti kvalitetno, popraviti uslove života za Hrvate i sve druge narode koji žive na ovom području i njegovati i sačuvati svoju tradiciju – rekao je Mijo Krešić.



Marko Andrić, vlasnik restorana “Timun” i organizator turnira
- Ovaj turnir je tradiconalni i svake godine se održava kod mene u restoranu. Danas će nas uveseljevati “Mega bend” i sjelo će trajati do kasno u noć. Želim da naglasim da su naši gosti svih nacionalnosti i da su svi građani dobro došli. Ne bih znao šta je Uskrs da mi ne dođe prijatelj Halid i ostali, tako isto moja posjeta njima kada je Bajram.



U nastavku druženja uslijedio je takmičenje u tucanju jajima, a u drugom dijelu programa nastup nekoliko kulturno-umjetničkih društava iz sela oko Tuzle. Svim prisutnim podijeljena su i šarena jaja.



Pokrovitelj Uskrsnog turnira u tucanju jajima u Par Selu je gospodin Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH i predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Soli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice