TUZLARIJE - KULTURA

09.04.2010.
U Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla održan Uskrsni koncert
Foto / Video



U Franjevačkom samostanu Svetog Petra i Pavla sinoć je održan Uskrsni koncert pod nazivom „LAUDAMUS TE“. Na koncertu su nastupili sopran Katarina Kikić (BiH), mezzosopran Mateja Skelo (Slovenija) i orguljaš Davor Ljubić (Hrvatska).



- Nakon uspješne saradnje u prošloj godini i u ovoj godini, kolegice Kikić, Skelo i ja, odlučili smo da napravimo jednu mini turneju po Bosni i Hercegovini. Prvi koncert je večeras u Tuzli, sutra u Vitezu, zatim Zenica i na kraju turneje koncert u Sarajevu. Pošto se svi koncerti održavaju u crkvama izabrali smo jedan lijep sakralni program, solo orgulje i orgulje kao pratnja sopranu i mezzosopranu. Ovo je moje prvo gostovanje u Tuzli i drago mi je da sam tu – kazao je Davor Ljubić, orguljaš iz Hrvatske.

U ime domaćina prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu Zlatko Špoljarević, pedagog Katoličkog školskog centra u Tuzli i voditelj zbora “Luventus Salinarum”.

Na koncertu su izvedena djela J.S.Bacha, Vivadlija, Caccinia, Morandia, Webera, Francka i Gounodova.



Sopran Katarina Kikić uz pratnju orgulja izvedba djela G.Caccinia “Ave Maria”.



Katarina Kikić, Mateja Skelo i Davor Ljubić izvedba A.Vivaldija “Laudamus Te”.



Katarina Kikić (1981) je rođena u Zenici, diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Nastupa po BiH-u, Hrvatskoj i Italiji. Radi kao nastavnica u Osnovoj muzičkoj školi u Žepču. Akademske 2009/10 godine upisuje stručno usavršavanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Snježane Bujanović – Stanislav. Trenutno je apsolvent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, teoretsko-pedagoški odsjek. Od 2008. vodi zbor Camerata Slovenica SKD Cankar.

Mateja Skelo (1980), rođena u Kranju gdje je završila osnovnu muzičku školu za gitaru. Svoje školovanje gitare nastavlja u Ljubljani. 2005. godine je diplomirala na Muzičkoj akademiji sa najvišom ocjenom. Tokom studijskih godina ima brojne nastupe. 2004. godine je primljena na audiciji na Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu i započinje svoj studij solopjevanja kod prof. Radmile Bakočević. Trenutno je apsolvent u klasi prof. Sanje Ostić.



Davor Ljubić rođen je 1981. godine u Zagrebu. Muzičko obrazovanje stekao je u muzičkim školama V. Lisinskog i P. Markovca. Na muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi doc. Đure Tikvice te završio magistarski studij u klasi prof. Michaela Leuschnera Freiburgu, za koji je bio dobitnik njemačke DAAD stipendije. Kao solist i komorni muzičar svirao je na raznim muzičkim manifestacijama i koncertima u Hrvatskoj i inostranstvu (Italija, Austrija, Njemačka, SAD).

Koncert je održan u organizaciji Franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice