TUZLARIJE - KULTURA

11.04.2010.
U povodu pedeset godina umjetničkog rada
Održan koncert “Muhamed Mujkanović i prijatelji”
Foto / Video



U povodu 50 godina umjetničkog rada, u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, sinoć je održan koncert doajena bosanske sevdalinke Muhameda Mujkanovića.



Muhamed Mujkanović, estradni umjetnik i vokalni solista rođen je 1941. godine u Tuzli. U karijeri koja traje 50 godina snimio je oko 300 arhivskih snimaka narodne muzike za radio Sarajevo i druge radio i TV stanice, zatim 30 singl ploča, 10 LP ploča, 20 video kaseta, 30 audio kaseta, 10 CD-ova i oko 30 DVD-ova, dvije pjesme za film i TV seriju.



Na koncertu koji je sadržajno i konceptualno bio podijeljen u pet blokova, izvedene su antologijske pjesme koje su već postale dio bogatog bosanskohercegovačkog naslijeđa, iz kojeg se posebno izdvajaju numere „Emina“ i „Bili smo skupa jednu noć“, kao i sevdalinke koje su zahvaljujući stalnom izvođenju otrgnute od zaborava.



Mnogobrojni Muhamedovi prijatelji, koji su došli iz Sarajeva, Hadžića, Travnika, Bijeljine, te predstavnici Vlade TK, Udruženja “Sevdalija”, UKUD “Zvonko Cerić”, ansambla “Iskre” i drugi, su u pauzi programa uručili Mujkanoviću razne poklone, plakete i cvijeće.



U programu su učestvovali i Zekija Suman, Sejo Pitić, Asim Brkan, Muhamed Nalić – Hame, Azra Husarkić i ansambl “Iskre”. Izvođače je pratio Narodni orkestar pod vodstvom harmonikaša Amira Softića.



Napomenimo i to da je Muhamed Mujkanović dobitnik velikog broja nagrada i priznanja kao estradni umjetnik. Održao je veliki broj humanitarnih koncerata za koje je dobio mnogobrojne zahvalnice.



Sinoćnji koncert Muhamed i njegova supruga Biljana posvetili su dvojici sinova, Damiru dipl.ing elektrotehnike koji je nastradao 2005.godine u 30-oj godini života u saobraćajnoj nesreći i mlađem sinu Igoru, dipl.ing. mašinstva koji je nesretnim slučajem stradao na treningu rukometa 2006.godine, u 24-oj godini života.

Pokrovitelji Zlatnog jubileja Muhameda Mujkanovića bili su Vlada Tuzlanskog kantona i Opština Tuzla. Među medijskim pokroviteljima je i naš web portal, te nam je bila čast biti dio ove prekrasne večeri.

S.P.

Još video zapisa sa koncerta

Osmrtnicama ba smrtovnice