TUZLARIJE - KULTURA

11.04.2010.
Bosanski kulturni centar
Otvorene izložbe slika i skulptura Udruženja En face i Nikole Vučkovića


U Galeriji Bosanskog kulturnog centra otvorene su izložbe slika i skulptura Udruženja En face iz Širokog Brijega i akademskog kipara Nikole Vučkovića.



Udruženje likovnih umjetnika En face osnovao je akademski kipar Nikola Vučković sa ciljem okupljanja mladih umjetnika i bivših studenata Širokobriješke ALU iz BiH. Udruženje je do sada ostvarilo 25 izložbi u BiH (Sarajevo, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Livno, Posušje, Ljubuški), u Hrvatskoj (Zagreb, Metković, Imotski, Vrgorac), te u Montegrottu u Italiji.



Na prvoj samostalnoj izložbi u Tuzli predstavilo se osam članova Udruženja: Nikola Vučković, Andrijana Mlinarević – Cvetković, Svetislav Cvetković, Vesna Vuga – Sušac, Mišela Boraz, Ivana Brkljača, Dejan Pranjković i Dragana Nuić – Vučković.



Iako njihove radove krasi stilska i tehnička raznovrsnost, ovim je umjetnicima zajedničko stremljenje ka savremenosti vlastitog figurativnog i apstraktnog umjetničkog stila. Njihovo dragocjeno iskustvo tuzlanskoj je likovnoj javnosti predstavljeno kroz 140 slikarskih, kiparskih i grafičkih radova. Sva izložena djela biće poklonjena Muzeju savremene minijature u Tuzli, koji će biti jedinstven na području Bosne i Hercegovine.



Izložba ostaje otvorena do 19. aprila, 2010.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice