TUZLARIJE - KULTURA

10.04.2010.
Otvorena izložba radova sa likovne kolonije “Marić”


U Ateljeu "Marić" danas je otvorena izložba radova nastalih u proteklih petnaest godina na Likovnoj koloniji "Marić", koja se svake godine održava na Husinu. Kolonija je utemeljena 1994. godine kao Prva privatna likovna kolonija i od tada se kontinuirano održava.

U Ateljeu „Marić“ izloženo je oko stotinu slika različitih autora, koje su rađene u nekoliko tehnika. Ovom izložbom Jadranka Marić je uspjela objediniti široku paletu najrazličitijeg stvaralačko-kreativnog izražavanja, umjetnika ovog kraja i šire.



- Današnja izložba je ostvarenje moga dugogodišnjeg sna. Već petnaest godina vodim Likovnu koloniju "Marić" i tu su nastali mnogobrojni radovi koji sam večeras izložila. Pošto imam ogroman opus slika, svakih mjesec dana biće postavka novih djela u ovom prostoru. Galerija neće biti jednolična nego će kroz nju zaista proći bezbroj slikara, kako iz inostranstva tako i naše zemlje – kazala je za Tuzlarije Jadranka Marić.



Jadranka Marić je u slikarstvo ušla hrabro ne ugledajući se na bilo koje uzore, gradeći svoju likovnu poetiku smjelo i bez ograničenja. U procesu gradnje sopstvenog likovnog svijeta ona je pošla od „klasične slike“ mrtve prirode, da bi do danas formirala zasebne cikluse. Za očekivati je da njeni budući radovi budu još potpuniji ako se u obzir uzmu njena želja, upornost i nesebična stvaralačka energija.



- Pošto se danas održava koncert mog velikog prijatelja Muhameda Mujkanovića, Cvjećara „Marić“ mu poklanja jedan cvijetni aranžman koji će biti uručen na koncertu. Muhamed i ja smo odrasli skupa i ovim putem mu želim još mnogo godina uspješnog rada – dodala je Jadranka.



Atelje „Marić“ se nalazi u ulici Armije Bosne i Hercegovine br.6 (Skojevska), a izložbu možete pogledati u narednih mjesec dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice