TUZLARIJE - KULTURA

11.04.2010.
Odlomak iz ˝Tvrđave˝
Proći će i ovo mila moja, ne budi se iz sna


Ove godine navršava se 100 godina od rođenja Meše Selimovića. Nizom aktivnosti će biti obilježen ovaj značajni datum. Kako godine prolaze njegova djela dobijaju na univerzalnosti i sve je jasnije da će proći još dugo vremena dok se na ovim prostorima ne rodi pisac kao Meša Selimović.

Novinar Đuro Škondrić na FB-u gotovo svakodnevno podsjeća na ovaj datum birajući dijelove iz Mešinih dijela. Za danas je odabrao odlomak iz "Tvrđave" koji se odnosi na dio romana kada je vlast naručila batinaše da na najbrutalniji način ponize i pretuku Ahmeta Šabu.


Proći će i ovo mila moja, ne budi se iz sna

Pribio sam se uz Tijanu, da bi me drago stvorenje zaklonilo od straha pred novim danom. Podesila se prema meni, osjećajući me i u snu. Udisao sam miris njene kose, i šaptao bez glasa, gutajući gorke suze bijesa: proći će i ovo, mila moja. Zaboravi što si vidjela. Ne budi se iz sna, ni sutra, ni ikad. Biće nam opet lijepo, zaboravi ono što znaš. Zaboraviću i ja, ako mognem.
A možda ću nastojati da ne zaboravim. Neću uništiti svoj život zato što postoje divlje zvijeri. Ponizili su me, tuđom rukom, oni za sve imaju izvršioce, vječne sluge, bez savjesti i bez razuma, kakvi su i sami, drukčiji samo po tome što imaju moć presudjivanja i vlast nad ljudima, mada nikad neću shvatiti kako i odakle. Svi im se podsmijevaju, svi ih preziru, a svi ih se boje.
Ponizili su me, ispljuvali, uprljali, ali me neće oboriti.
Ja, ludi vrabac, pošao sam jastrebu u pohode. Jedva sam izvukao živu glavu.
Bilo, i neće više. Greška je suviše velika da bih je ponovio.
A ako u meni ostane mržnja, zbog ove sadašnje muke u duši, oni će biti krivi.



S.M.

Vezani tekst:
Obilježavanje ˝Godine Meše Selimovića˝

Osmrtnicama ba smrtovnice