TUZLARIJE - KULTURA

14.04.2010.
Dom mladih Tuzla
Otvorena izložba kreativne fotografije Fotokluba Osijek


U utorak naveče, u Galeriji Doma mladih, otvorena je izložba kreativne fotografije Fotokluba Osijek, koji je utemeljen davne 1938. godine. Izložbu je otvorio Faruk Ibrahimović, voditelj Foto radionice Doma mladih Tuzla.



- Večeras imamo posebnu priliku i čast da po treći put predstavimo fotografe iz našeg grada pobratima Osijeka. Njihov klub je jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj i ima veliki broj dobrih autora. Pred nama je predivna kolekcija fotografija i nadam se da ćete večeras, kao i u nekoliko narednih dana uživati u izložbi. U budućnosti ćemo nastaviti uspješnu saradnju između Fotoradionice Doma mladih i Foto kluba Osijek – rekao je Faruk Ibrahimović.

Članovi Foto kluba Osijek Tuzlacima su se predstavili sa 41 fotografijom od 32 autora.



- Cilj nam je bio da se predstavimo sa što više autora, među njima je dosta dobrih fotografa i biće lijepo da svi oni imaju uspomenu da su izlagali u Tuzli. Posebno hvala gospodinu Faruku Ibrahimoviću koji nam je omogućio da ponovo gostujemo u vašem gradu – rekao je Miroslav Adam, predsjednik Foto kluba Osijek.



Svaka fotografija govori za sebe, tako da se na slikama mogu vidjeti pejsaži, portreti, jednom riječju raznolikosti fotografisanja. Među autorima je i dvadesettrogodišnja Marina Filipović, koja je za sliku "Porcelain Doll" 2008.godine osvojila prvu nagradu francuskog časopisa "PHOTO" i tako osigurala naslovnicu u jednom od najpoznatijih fotografskih časopisa.



O Foto klubu Osijek

U dugoj historiji hrvatske fotografije, čvrsto i neizbrisivo utkao je svoje mjesto i Fotoklub Osijek utemeljen davne 1938. godine. Klub je uspješni organizator mnogih izložbi umjetničke fotografije različitog karaktera. Najznačajnija je tradicionalna nacionalna takmičarska izložba pod nazivom “Salon fotografije OSIJEK”, koja se s prekidima održava od 1939. god. Druga po važnosti jeste “ Izložba umjetničke fotografije autora Osječko-baranjske županije”, koja pruža afirmaciju autorima kluba, grada i cijele županije. Fotoklub Osijek posjeduje svoju Fotoart galeriju u centru Osijeka u kojoj organizuje mjesečne samostalne izložbe zanimljivih autora i recentne kolekcije fotografije klubova prijatelja iz zemlje i inostarnstva, pružajući članovima, građanima i posjetiocima grada Osijeka uvid u svjetsko recentno klupsko i autorsko fotografsko stvaralaštvo.

S.P.

Vise slika sa izložbe


Osmrtnicama ba smrtovnice