TUZLARIJE - KULTURA

15.04.2010.
Goran Brekalo
And now... something completely different!


U vremenu totalne dominacije turbo folka i šund (ne)kulture, nedostatka budućnosti za mlade kreativce i uopšteno sramnog stanja kulture u Gradu Soli, grupa mladih entuzijasta je odlučila da se pokrene.

Želja i cilj nam je od početka bio da popularizujemo sedmu umjetnost u Tuzli kroz razne projekte. Nastali smo 2006. godine kao grupa volontera Kuće Plamena Mira, udruženja građana koje nam je puno pomoglo u realizaciji naših ideja. Kroz dvije godine pohađanja radionica, snimanja kratkih filmova i realizacijom mnogobrojnih projekata, kao što je Afest, shvatili smo da možemo mnogo više i željeli smo na svoj način dati naš doprinos underground kulturi koja se simultano razvijala daleko od očiju javnosti i kamera televizije i koja je na neki način bila opozit svega onoga što nam je bilo nametnuto kao ´vrijednost´.

Tako je nastao naš do sada najvažniji projekat, Movie holocaust blog portal (www.movieholocaust.blogger.ba), preko kojeg smo željeli da pokažemo da filmovi nisu samo Holywoodski blockbusteri i da se iza tankog sloja mainstreama krije nešto zbog čega vrijedi ´kopati´ dublje. Do sada smo na blogu napisali preko 40 osvrta azijskih, evropskih ali i američkih filmova koje je uglavnom teško naći po videotekama, a takodjer smo i predstavili neke neafirmisane autore iz susjedne nam Hrvatske i Srbije, koji svojim entuzijazmom prkose nedostatku novca i opštoj nazainteresovanosti medija i ulagača za takvu vrstu filmova. Također, bitno je naglasiti da film kao umjetnost ne smatramo kao nešto što je rezervisano za ´elitne´ grupacije onih koji se ´razumiju u to´, mi jednostavno film vidimo kao zabavu, uživanje i otkrivanje novih svjetova.

Da bi što više popularizovali te filmove, svakoga četvrtka u Kući Plamena Mira pravimo projekcije, gdje zainteresovani mogu besplatno uživati gledajući odlične filmove na velikom platnu u nedostatku pravog Kina.



Pored Movie holocausta, Afest je naš do sada najveći projekat, kojeg smo realizovali u saradnji sa Kućom Plamena Mira, a radi se o festivalu amaterskog, trash i art filma. U tri godine postajanja ovog festivala, predstavili smo mnogobrojne autore iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, Kanade, Njemačke i mnogih drugih zemalja, a kroz naše platno je prošlo preko 100 filmova, pretežno kratkometražnih.

Također, snimili smo i sami mnoge kratke filmove, poput Agnozije (thriller), ´Razum u k... – mrtvaci napadaju´ (zombie komedija), ´Slab, otac, opo´ ( komični hommage italijanskim westernima i parodija na malograđanštinu), U kafani (kratki hommage Chaplinovim i uopšte nijemim komedijama) te mnoge druge, te smo učestvovali na radionicama audio/video produkcije u Irskoj, gdje smo snimili zapažene kratkometražne filmove kao što su Blue Nightmare (Lynchovska psiho drama) i Violent violet (splatter horror).



Kroz našu ekipu je prošlo mnogo ljudi, pa bi bio red da ih navedemo: Goran Brekalo, Alen Šimić, Dino Duraković, Damir Grgurić, Azur Konjić, Nedžad Bajić i Eldar Hasanbašić.

U bliskoj budućnosti, planiramo da ´movieholocaust.blogger.ba´ blog postane pravi portal (već je u izradi), da registrujemo udruženje ljubitelja filma, realizujemo radionicu specijalnih efekata i pravljenja maski u saradnji sa Crvenim Križom i naravno da snimimo još mnogo filmova čiji scenariji su već napisani.

Za kraj, ko je god zainteresovan da nam pomogne, da nam se priključi ili na bilo koji način sarađuje sa nama, može se javiti na naš mail: movieholocaust.hotmail.com. Pozdrav svima i hvala Tuzlarijama na objavljivanju!

Goran Brekalo


Osmrtnicama ba smrtovnice