TUZLARIJE - KULTURA

17.04.2010.
Sinoć u BKC-u
Održan veliki Godišnji koncert GKUD ˝Bosna˝
Foto / Video



Povodom 65 godina uspješnog rada i postojanja Gradskog kulturno umjetničkog društva „Bosna“, sinoć je u Bosanskom kulturnom centru održan veliki Godišnji koncert GKUD “Bosna”.



- Ovo je jedan od prvih naših koncerata u ovoj godini kojih će naravno biti još. Za nas je ovo veliki jubilej, jer vrijedi imati jedno kulturno umjetničko društvo koje egzistira na ovom prostoru toliko godina i imponuje biti član takvog društva, a i doprinijeti njegovom razvoju – rekao je tehnički rukovodilac Narodnog orkestra GKUD “Bosna” Adis Avdić.



Publici su se predstavili Prvi folklorni ansambl pod rukovodstvom Džemala Hadžihasanovića, Narodni orkestar GKUD „Bosna“ pod rukovodstvom Haruna Hadžihafizbegovića te vokalni solisti društva Merima Džafić, Nedžad Smajlović, Maja Mujezinović, Emina Nurković, Plesni klub „Flamenko“ i ansambl „Iskre“ iz Tuzle.



Koncert je bio posvećen prerano preminulom dugogodišnjem članu društva Draganu Holdeku.



Sinoćnji koncert bio je svojevrstan ćilim ispleten od igara i pjesama iz Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Folklorni ansambl izveo je tačke “Igre iz sarajevskog polja”, “Slavonske igre”, “Pastirske igre”, “Čardaš i “Igre Povardarja”.



- Već devetnaest godina aktivno igram u GKUD-u “Bosna”, doživjela sam predivna iskustva i nosim sa sobom lijepa sjećanja na brojne nastupe. Putovala sam sa članovima društva širom svijeta i naše zemlje, sklopila mnoga neraskidiva prijateljstva i provela najljepše trenutke svog života igrajući u “Bosni”. Večerašnji koncert kao i svi do sada znače puno svima nama, jer je to jedan vid nagrade za sav naš trud i rad koji ulažemo svih ovih godina – kazala je za Tuzlarije Azra Tinjić, članica folklornog ansambla.



Na kraju programa odsvirano je još jedno kolo, a publika je dugotrajnim aplauzom nagradila sve aktere koji su nastupili na koncertu.



GKUD "Bosna" osnovano je 4. augusta 1945. godine pod imenom RKUD "Mitar Trifunović-Učo". Kroz društvo su prošli hiljade amatera različite starosne dobi, stepena obrazovanja, nacionalne i socijalne strukture, te umjetničkih opredjeljenja. Svi ovi članovi ostavili su trag i dali doprinos u izgradnji renomea i kvaliteta po čemu je društvo i poznato.

Više slika i video fajlova



S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice