TUZLARIJE - KULTURA

17.04.2010.
U knjižari Bosanska riječ
Predstavljena knjiga borskih pjesnika


U prepunoj knjižari Izdavačke kuće Bosanska riječ sinoć je predstavljena nova knjiga Posrću vetrovi crveni, dvojice savremenih srpskih pjesnika Momčila Miloševića i Živka Avramovića.



Riječ je o poemi izuzetne umjetničke snage za koju je jedan od recenzenata, književnik i aforističar, Milen Milivojević, pored ostalog rekao da je „sasvim neobična pojava u književnosti, jer su je zajedno i istovremeno napisala dvojica autora i to tako što je jedan autor napisao jedan stih, drugi autor naredni stih. I tako svih osam pjevanja – cijela 224 stiha, svaki autor, dakle, po 112 stihova. No, čitalac koji to ne zna, ne bi ni po čemu mogao naslutiti da ovo književno ostvarenje nije iz jedne ruke, jer ono djeluje kao da je poteklo iz jedne glave, iz srca, iz jednog nadahnuća. Održan je ujednačen ritam, ispoštovana dosljedno ukrštena rima, ali i proročki nagoviješteno moralno posrtanje društva, koje ćemo u njegovom najdrastičnijim oblicima, odživjeti tek u ovom vremenu, nakon punih trideset godina“.

- Ovakvo ostvarenje moglo se iznjedriti samo u mladalačkom zanosu magične atmosfere kakvu je odnjegovao Mladi maj, književna i kulturna manifestacija, koja je sedamdesetih godina proteklog vijeka održavana u Timočkoj krajini, okupljajući mlade talentovane ljude iz cijelog prostora bivše Jugoslavije. Iz tog jedinstvenog duhovnog pokreta, kakav je ostvaren u tom vremenu i koji kroz različite vidove duhovnih veza, traje i do danas, rekao je predstavljajući knjigu njezin urednik Šimo Ešić.



Knjigu je veoma lucidno, stapajući portrete oba autora u jedan lik, uradio borski umjetnik Novica Stanković Lukin, a izašla je u biblioteci Savremena poezija Izdavačke kuće Bosanska riječ iz Tuzle.

A.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice