TUZLARIJE - KULTURA

18.04.2010.
Sinoć u Gračanici
Počelo takmičenje učenika i studenata muzike i baleta u FBiH


Održanim svečanim koncertom u subotu naveče, ozvaničen je početak 3.Internacionalnog i 13.Federalnog takmičenja učenika i studenta muzike/glazbe i baleta FBiH.

Život bez muzike bio bi greška jer ona je glas univerzalne duše, rečeno je na otvaranju kom prilikom su se prisutnim obratili Bego Mehurić direktor osnovne škole “Hasan Kikić” Gračanica domaćin takmičenja, Nusret Helić načelnik Općine Gračanica, Mersija Jahić zamjenica ministra za nauku, obrazovanje, kulturu i sport u Vladi Tuzlanskog kantona i profesor Dževad Šabanagić predsjednik Udruženja muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga FBiH.

Nakon što su izrazili zadovoljstvo što se takmičenje po drugi put održava u Gračanici i riječi svoje podrške ovakvom okupljanju bosanskohercegovačke mladosti, govornici su takmičarima poželjeli sreću na takmičenju i savladavanju notnih prepreka i budućnosti. Nijedna pogreška ili neuspjeh nisu toliko teški da bi trebali prestati i više ne pokušavati činiti neke stvari u životu, jer sam dolazak i učešće znače pobjedu, rečeno je na otvaranju.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su učenici Paralelne škole za osnovno muzičko obrazovanje u Gračanici i oduševili publiku pripremljenim sadržajem.
Istog dana ranije započelo je takmičenje instrumentalista koje sva tri dana koliko traje takmičenje u Gračanici obuhvata discipline flauta, klarinet, truba, saksofon, gitara i harmonika, dok će im se u ponedjeljak pridružiti i horovi/zborovi.

Na završnom koncertu u ponedjeljak uveče, takmičarima će biti uručene diplome za uspjeh, a najbolji među njima imaće priliku da prisutnim pokažu zašto su dobili naklonost žirija.

Nema sumnje da je ovo takmičenje prilika da se pokažu vrhunski dometi muzičkih škola i naših učenika kako u muzičkom tako i u vaspitno pedagoškom pogledu, mladi podstaknu na veće zalaganje a time i ostvarenje boljih rezultata te stvore nova prijateljstva među 1.000 učenika i više stotina mentora i pratilaca koji su ovih dana posjetili Gračanicu.


N.Krajinović

Osmrtnicama ba smrtovnice