TUZLARIJE - KULTURA

22.04.2010.
Najava
Projekcija filma ˝Dark City˝


DARK CITY predstavlja nešto što se prilicno rijetko susreće u Hollywoodu - inteligentan SF-film, koji bi, čak štaviše, mogao pretendirati da bude prozvan BLADE RUNNEROM devedesetih.

Radnja započinje u gradu koji liči na New York četrdesetih godina. Ali sličnost je samo privid, jer za razliku od Njujorcana, njegovi stanovnici ne samo sto nikada ne vide sunce, nego svaka 24 sata svi padaju u san, da bi se slijedećeg trenutka probudili kao da se nista nije dogodilo. Jedan od tih stanovnika je Richard Murdoch (Sewel), ali on se, izgleda budi prije vremena.

Od toga nema baš neke velike vajde, jer je mjesto u kojem se probudio jeftina hotelska soba s izmasakriranom prostitutkom. Murdocha tajanstveni psihijatar, doktor Daniel Poe Schreber (Sutherland) upozori da mora pobjeći, i on to čini, baš prije nego sto ce njegov hotel posjetiti tim bizarno odjevenih ljudi prijetećeg izgleda, kojima je na celu opaki Gospodin Ruka (O´Brien).

Murdoch očajnički pokušava otkriti svoj identitet i odgovoriti na pitanje je li doista počinio sva ubistva. Trag ga vodi do lijepe barske pjevačice Emme (Connelly), koja bi trebala biti njegova supruga. On, naravno, u to nije siguran. Kao sto ni policijski inspektor Bumstead (Hurt), koji istražuje ubojstva, nije siguran u to da bi Murdoch uistinu mogao biti počinitelj. U međuvremenu, Murdochu se počinje prisjećati djetinjstva provedenog van grada, ali niko u gradu ne zna kako se iz njega može izaći.

Kuća plamena mira, projekcija filma "Dark City", četvrtak, april 22, sa početkom u 19 časova.

Osmrtnicama ba smrtovnice