TUZLARIJE - KULTURA

20.04.2010.
Gračanica
Završeno takmičenje učenika i studenata muzike i baleta


Svečanom dodjelom specijalnih priznanja i diploma učesnicima, sinoć je u Gračanici završeno 3. Internacionalno i 13. Federalno takmičenje učenika i studenata muzike i baleta u Federaciji BiH koje se od 14. do 19.aprila održavalo u Sarajevu i Gračanici.

Nastupilo je 1.000 takmičara koje je pratilo 400 stotine mentora, profesora, dirigenata i direktora muzičkih škola i akademija. Učešće su uzele 32 muzičke škole iz Federacije, 1 Brčko Distrikta, 3 Republike Srpske, Glabena škola Zagreb, te muzičke akademije iz Mostara, Istočnog Sarajeva, Sarajeva i Zagreba. Posljednjeg dana održano je takmičenje 15 horova koje je prostor JU BKC Gračanica pretvorilo u raspjevanju košnicu mladosti.

Žiri je na takmičenju imao pune ruke posla, u disciplini balet dodjeljene su 3 diplome za I, 6 za II i 16 za III mjesto, dok je u takmičenju instrumentalista i horova dodjeljeno više diploma među kojima i specijalne za takmičare sa osvojenih 100 bodova. Takvih medalja bilo je 11, dok za I mjesto pripada 123, II 125, a III mjesto 103 diplome te niz pohvala.

Specijalna priznanja u disciplini balet osvojili su Doris Baotić i Till Čmančanin OMŠ “Mladen Pozajić Sarajevo”, disciplini klarinet Sead Derviškadić JU OMŠ Ilidža i Branko Mlikota SMŠ Zenica, disciplini flauta Stela Ugrinčić JU OMBŠ “Novo Sarajevo”, Almina Čaušević OMŠ Brčko, Mirna Mlikota SMŠ Zenica i Hanan Hadžajlić SMŠ Sarajevo, disciplini gitara Elmas Radonjčić OMŠ Zenica i Belmin Okanović JU OMŠ Tuzla, te disciplini harmonika Haris Kaltak OMŠ Ilidža, dok su kod horova ovo priznanje dobili Mješoviti hor SMŠ Sarajevo i hor Glazbene škole Široki Brijeg.

Neki od dobitnika specijalnih priznanja na završnom su koncertu izveli djela sa kojima su osvojili maksimalne bodove žirija i po aplauzu opravdali odluke žirija.

Svim učesnicima čestitali su i zahvalili se direktor osnovne škole “Hasan Kikić” Gračanica Bego Mehurić domaćin takmičenja, načelnik Općine Gračanica Nusret Helić i u ime škola takmičara profesor Mehmed Bajraktarević.
Škola koja je osvojila najviše priznanja, istina sa najviše takmičara, je OMŠ Ilidža.

Jednoglasna ocjena učesnika je da je Gračanica bila domaćin dostojan ovakve smotre stvaralaštva i umjetnosti, da je takmičenje proteklo skladno i na zadovoljstvo svih.

N.Krajinović

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice