TUZLARIJE - KULTURA

19.04.2010.
U Tuzli od 26. do 31. maja 2010. godine
1. Proljetni međunarodni festival knjige


Tuzla će od 26. do 31. maja 2010. godine biti domaćin 1. Proljetnom međunarodnom festivalu knjige koji će se održati u Mercator Centru na oko 4.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora.

Projekt se realizira kao značajna međunarodna knjižna, festivalska i sajamska manifestacija, u zajedničkoj organizaciji “Mercator BiH” Sarajevo, “Forma Nuova” Tuzla i IKD “University press” Sarajevo. Prema prvim procjenama organizatora Sajam će okupiti znatan broj domaćih i stranih izlagača, kako iz oblasti izdavačke djelatnosti, tako i iz oblasti grafičke industrije, kancelarijskog materijala i školskog pribora.

- Kao jedan od organizatora uložili smo dodatne napore kako bi se ovaj projekt u cijelosti realizirao na najvećoj mogućoj razini. S tim u vezi na Festivalu će biti organizirane i promocije izdavačkih kuća, knjižnih ostvarenja, autora u okviru tuzlanske knjižne scene, zatim razgovori i paneli iz oblasti knjižne produkcije zemalja iz regiona, tu su je i poseban program za najmlađe posjetitelje u okviru interaktivne Dječije radionice – istakao je Zlatko Alidžanović, direktor firme Forma Nuova.

Tokom trajanja Festivala planirani su i susreti bibliotekara iz regiona u okviru Bibliotečke radionice u suorganizaciji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom “Derviš Sušić” Tuzla i Fondacijom za unapređenje bibliotečkih znanosti “Kemal Bakaršić” Sarajevo. Na Festivalu će biti upriličena i prezentacija suvremenih učila, nastavnih tehnologija i pomagala, zatim uredska i oprema za školske radionice, video i audio produkcija, press centar, a organizirat će se i grupne posjete Festivalu.

- Profesionalizam organizatora “Forma Nuova“ Tuzla, kao organizatora sajmskih manifestacija i IKD “University press“ Sarajevo kao organizatora knjižnih projekata, garantuje kvalitetno realiziranje 1. Međunarodnog proljetnog festivala knjige u Tuzli.
Domaćin Festivala, Centar Mercator u Tuzli, otvorit će vrata sajamskog paviljona posjetiocima sajma uz besplatan ulaz i korištenje okolnih parking prostora
, istakli su organizatori Festivala.

Prvi Proljetni međunarodni festival knjige biti će predstavljen i na XXII Međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu, u četvrtak 22. aprila 2010. godine u Bosanskoj kući.

BMG

Osmrtnicama ba smrtovnice