TUZLARIJE - KULTURA

23.04.2010.
Ispred Gimnazije ˝Meša Selimović˝
Obilježena stogodišnjica rođenja Meše Selimovića


Polaganjem cvijeća na bistu ispred Gimnazije "Meša Selimović" danas je počelo obilježavanje 100 godina od rođenja Meše Selimovića, velikog književnika, učenika i profesora Gimnazije koja sada nosi njegovo ime.



Progodnim riječima prisutnima su se obratili ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Mirzeta Hadžić - Suljkić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i direktor Gimnazije Mirsad Hadžihalilović.

- U organizaciji Gimnazije danas je upriličena ova svečanost kojom počinje obilježavanje godišnjice rođenja Meše Selimovića. Sutra će u Međunarodnoj galeriji portreta biti upriličen razgovor sa poznatim slavistima, u nedjelju će biti izvedena predstava "Tvrđava", a glavna svečanost će biti održana na sam dan njegovog rođenja 26.04. u Sarajevu, te se poslije nastavlja i Književnim susretima u Tuzli, pojasnio je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.



Ministrica Hadžić - Suljkić naglasila je da je naš grad ponosan na Mešu Selimovića, velikog pisca, čovjeka i Tuzlaka:

- Malo je i ljudi i prilika, kao što je ova, obilježavanje 100. godišnjice rođenja velikog pisca, velikog čovjeka i velikog Tuzlaka Meše Selimovića. Ovo je samo jedan, istina najveći razlog, za osjećaj zadovoljstva što i ovako izražavamo iskreni ponos zbog bogatstva i vrijednosti, koje imamo u onome za šta se vezuje ime i djelo Meše Selimovića. Gimnazija „Meša Selimović“ je samo potvrda našeg osjećaja duga prema njemu, ali i trajni dokaz da umijemo cijeniti i da umijemo poštovati svoje vrijednosti i svoje veličine. Tuzla se, naravno, najviše ponosi svojim velikim sugrađaninom.



Članovi horske i recitatorske sekcije obogatili su program svojim nastupima.



Gosti Gimnazije, "Škola za slijepe i slabovidne osobe" iz Sarajeva, na dar su poklonili izdanje „Tvrđave“, kako kritičari kažu najznačajnijeg Selimovićevog djela, na Brajevom pismu.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice