TUZLARIJE - KULTURA

23.04.2010.
Osman Arnautović - Tuzlak iz Brisela
Pisac dijaspore


Na Sajmu knjige u Sarajevu, koji se održava u periodu od 21. do 26. aprila 2010. godine, učestvovalo je i nekoliko autora dijaspore koji su izlagali svoja literarna djela na štandu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice: Hedina Tahirović-Sijerčić, Zlatko Lukić, Safeta Osmičić, Safeta Obhođaš, Denis Đelić, Ismet Bekrić, Ševko Kadrić, Šimo Ešić, Faiz Softić, Osman Arnautović ....



Ove godine se po prvi puta na Sajmu predstavio Osman Arnautović (kako on voli da kaže iz Tuzle, a ustvari iz Brisela) sa svoja četiri romana ratne tematike: «Katil» (drugo izdanje), «Kamen na duši», «Srebrenica city», «Ukleta čaršija» i peti historijski roman «Dosije pataren» koji na neobičan način govori o patarenstvu, a koje je opečatilo Bosnu i Hercegovinu. Važno je tu pomenuti i dva izdavača, IK «Bosanska riječ» Šime Ešića i «asbl Gratiartis» iz Brisela.



Između ostalog Osman je predstavio i prijevode belgijskih i francuskih autora: Amelie Nothomb: «Higijena ubice», Daniel Pennac: «Školski jadi», Jacques De Decker: «Kitov trbuh», «Parče nedjelje», Liliane Wouters: «Dnevnik pisca», Michel Lambert: «Ništa zloćudno». Interesantno je pomenuti i udžbenik Osmana Arnautovića «Latinski jezik za prvi i drugi razred srednjih škola» u izdanju IP «Svjetlost» Sarajevo.

Na svojoj promociji na Centralnoj bini Sajma Osman je privukao pažnju čitalačke publike svojim sentimentalnim izlaganjem o nekim likovima iz svojih romana s kojima se poistovijetio. Tipično za tematiku je bilo predstavljanje njegove novele « Erekcija » na bosanskom i francuskom jeziku.

Zlatko A.

Osmrtnicama ba smrtovnice