TUZLARIJE - KULTURA

29.04.2010.
Međunarodna galerija portreta
Otvorena izložba „Prag, grad muzike“

Ambasada Češke Republike u Sarajevu, sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, upriličila otvaranje izložbe češkog fotografa Jiří Všetečka, pod nazivom “Prag, grad muzike”.


Autor Jiří Všetečka je poznati češki fotograf koji je većinu svog stvaralačkog opusa posvetio Pragu, a njegove fotografije su vidjele hilijade ljudi u Berlinu, Sofiji, Budimpešti, Alžiru itd.

Izložbu je otvorio ambasador Češke Republike u BiH Tomáš Szunyog.



- Ova izložba predstavlja grad Prag, ali u vezi sa muzikom, inače, Česi su poznati kao veliki ljubitelji muzike. Ove fotografije su zanimljive zato što su napravljene pri izlasku i zalasku sunca, postignuta je specifična svjetlost koja nije baš uobičajna za fotografiju. Ovom izložbom htjeli smo da napravimo takav doživljaj, da jedna fotografija pokazuje eksterijer a druga enterijer, na pojedinim slikama mogu se vidjeti zgrade koje su pokazane unutra i s vanjske strane i uvijek tu ima neka veza da li prema muzici ili prema nekome muzičaru. Ove fotografije mogu da probude u ljudima neku muzičku inspiraciju, a možda će poželjeti i da posjete Prag.



Autorove kolor-fotografije upozoravaju na čudo i neponovljivu atmosferu starih, historijskih dijelova Praga, te dočaravaju snažnu ljepotu češke metropole danas.



Za muzičko bojenje bio je zadužen učenik Srednje muzičke škole iz Tuzle Emir Okanović. Prisutnima se predstavio djelom "Cafe" - Vojislava Ivanovića, te izvedbom "El ultimo tremolo" - Augstina Barriosa Mangore.



Postavka će u Tuzli biti izložena do 10. maja, a nakon toga u Muzeju Kozara u Prijedoru (od 4. do 18. juna), Gradskoj galeriji u Bihaću (od 22. juna do 4. jula), Muzeju Grada Zenice (od 13. jula do 3. augusta), Banskom Dvoru u Banjoj Luci (od 1. do 15. septembra) i u Galeriji Prosvjeta Mostaru. Bit će postavljena i u sarajevskoj Umjetničkoj galeriji BiH u okviru Dana kulture Praga u Sarajevu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice