TUZLARIJE - KULTURA

30.04.2010.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Književno veče sa Safetom Obhođaš

U Sali Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, sinoć je održano književno veče sa bosanskohercegovačkom književnicom Safetom Obhođaš. Gosti su imali priliku da čuju predstavljanje djela: „Šeherzada u zemlji dugih zima“, „Legende i prašina“ i „Trbušna plesačica“.



-„ Književno veče organizirali smo u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice. Ovo je prvi u nizu projekata, koje ćemo mi i Fondacija prirediti za korisnike biblioteke i ostale građane Tuzle. U narednom periodu staviti ćemo akcenat na organizaciju kulturnih i književnih susreta za djecu, takođe sa Fondacijom tuzlanske zajednice, - riječi su direktorice NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, Mr. Enise Žunić.

Ovo je prvi put da je književnica posjetila Tuzlu i gradsku biblioteku. Oduševljena je dočekom koji su joj priredili Tuzlaci, kao i sa odnosom naših sugrađana prema njenim knjigama.
Safeta Obhođaš je istakla koliko žena ima važnu ulogu u današnjem svijetu i koliko žene mogu mijenjati svijet na bolje.Za ženu koja dugi niz godina živi i radi u Njemačko izuzetna je činjenica da je više književnih tekstova objavila na Njemačkom, nego na Bosanskom jeziku.
Nakon predstavljanja dijela uslijedila je dodjela nagrada i priznanja najaktivnijim korisnicima Biblioteke u 2009. godini.
„Biblioteka svake godine dodjeljuje nagrade našim redovnim korisnicima. Na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o tome koliko naši korisnici čitaju, a isto tako želimo i da podstaknemo druge poštovaoce pisane riječi da više posjećuju Biblioteku“, - kazala je Suada Mujačić, voditelj čitaonice u Biblioteci koja je ujedno uručivala nagrade.


Služba za odnose s javnošću
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice