TUZLARIJE - KULTURA

30.04.2010.
Violinistica Jasmina Šehanović održala koncert u BKC-u
Foto / Video


Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru održan koncert mlade violinistice Jasmine Šehanović, učenice šestog razreda Osnovne muzičke škole u Tuzli, u klasi profesorice Ivane Arnold. Jasmina je nastupila uz klavirsku pratnju starije sestre Dženane Šehanović.



Na koncertu su izvedena djela Eduarda Lalo-a, Ch.W.Gluck-a, Pugnani-a, Kreisler-a, Paganini-a, Handel-a itd.



Jasmina Šehanović rođena je 1996. u njemačkome gradu Traunsteinu. Violinu je počela svirati već sa šest godina i do sad je imala brojne koncerte i zapažene nastupe u Sarajevu, Brčkom, Tuzli, Zagrebu i drugim gradovima.



Posebno zapažen bio je njen nastup u njemačkoj rezidenciji u Sarajevu 2004. godine na poziv njemačkog ambasadora Freiherr von Kilitza. Tom prilikom ambsador joj je poklonio vrlo kvalitetnu violinu ručne izrade na kojoj svira na svojim nastupima. Učestvovala je na nekoliko federalnih i međunarodnih takmičenja gdje je ostvarila zapažene rezultate.



Nagrade i priznanja:

- Specijalna nagrada (maximalnih 100 bodova) na 8. takmicenju ucenika i studenata Federacije Bosne i Hercegovine koje je odrzano u Tuzli 2005 godine
- Druga nagrada na međunarodnom takmicenju Lazarevački susreti mladih violinista, koje je održano u Lazarevcu, Srbija 2007 g.
- Prva nagrada na međunarodnom takmicenju mladih gudača u Sremskoj Mitrovici, Srbija, 2007 g
- Prva nagrada na prvom internacionalnom i jedanaestom federalnom takmičenju koje je održano u Sarajevu 2008 godine.
- Druga nagrada na XII federalnom i II internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike na Ilidži, 2009.g. u kategoriji kamerne muzike zajedno sa Enom Smajić(violina) i Salkić Osmanom (klavir)
- Specijalna nagrada (100 bodova) na XII federalnom i II internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike na Ilidži, 2009.g. u kategoriji kamerne muzike zajedno sa Nadirom Ajanović (klavir).
- Prva nagrada na sedmom međunarodnom festivalu gudača koji je održan od 20-24. maja 2009 godine, Srbija.
- Druga nagrada na međunarodnom takmičenju u Beogradu u kategoriji kamerne muzike (mart 2010.godine).


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice