TUZLARIJE - KULTURA

06.05.2010.
Dokumentarno-igrana TV serija ˝Put u Saharu˝, večeras 9. epizoda
Epizoda: ˝Nuakšot˝


"Put u Saharu" je dokumentarno-igrana TV serija od 13 polusatnih epizoda o avanturama trojice Bosanaca u sjeverozapadnoj Africi.



U toku dvomjesečnog putovanja, Senad Švraka, Adnan Sejfić i Armin Muratović prešli su više od 10.000 kilometara kroz Maroko, Zapadnu Saharu i Mauritaniju i kamerom zabilježili zanimljive, uzbudljive i ponekad opasne zgode i nezgode koje su ih stizale na tom dugom putu.



Krajnja tačka njihovog putovanja bili su misteriozni stari gradovi Šingeti i Uadan u srcu mauritanijske pustinje. Međutim, istinski motiv koji je poveo trojicu aktera TV serije na ovo dugo i naporno putovanje, bio je, više od svega drugog, zov avanture: zov kojem se ni jedan od njih nije mogao oduprijeti!





9. Epizoda: "Nuakšot"




U prethodnoj epizodi, Barba, Adnan i Armin su stigli u Nuakšot, glavni grad Mauritanije. Nuakšot je ogroman i haotičan grad od 800.000 stanovnika i tu se nije nimalo jednostavno snaći. Barbin prijatelj Ali krenuo je zato s njima kao vodič i poveo ih u obilazak grada.



Među atrakcijama Nuakšota, naša tri Bosanca posjetila su veliku pijacu deva, zanatski centar gdje je svako pazario po neki suvenir uz obavezni afrički ritual cjenkanja i konačno ribarsku plažu. Na hiljade ribarskih čamaca svakodnevno prkose talasima Atlantika da bi obezbijedili hranu za stanvnike Nuakšota i skroman prihod za porodice ribara. Bio je to spektakl kakav se ne viđa često.



Više detalja o TV seriji i mnogo vise fotografija možete vidjeti ovdje:
http://www.facebook.com/pages/Put-u-Saharu/305212291072

Takođe možete pisati autorima putem e-maila na adresu: [email protected]

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice