TUZLARIJE - KULTURA

07.05.2010.
Sinoć u BKC-u
Otvorena izložba slika ”Srebrenica 19952010” autora Amela Emrića
Foto / Video



Povodom obilježavanja petnaeste godišnjice genocida u Srebrenici sinoć je u Bosanskom kulturnom centru otvorena izložba slika pod nazivom “Srebrenica 19952010”, autora Amela Emrića.



Izložba fotografija "Srebrenica 19952010" u izvršnoj produkciji BMG (Bosanska medijska grupa Tuzla), tematski tretira problem Srebrenice i njenih stanovnika u periodu mart 1993. - juli 2009. i svjedoče o izbjegličkim konvojima iz Cerske i Srebrenice, padu Srebrenice, preživljavanju u izbjegličkom i povratničkom životu, potragom za nestalima i bolnom 11.julu.



- Moja dužnost kao novinara je da skrenem pažnju javnosti, kako u BiH, tako i svijeta, na problem Srebrenice i na zločin koji se tamo desio. S obzirom da se bliži 15 godišnjica od pada Srebrenice, želio sam kroz fotografije da obilježim ovu tužnu godišnjicu. Izložba će biti postavljena i u Australiji, Švicarskoj, Švedskoj i USA - rekao je Amel Emrić.

Izložbu je otvorio načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović



- Srebrenica je još uvijek otvorena rana našeg društva, još traju identifikacije žrtava i prikupljanje dokaza o zločinu. Dramatične fotografije Amela Emrića, hroničara naše novije istorije, pokazuju pretežno lica žena u jednom bolu i grču jer su doživjele nevjerovatnu tragediju, skoro da i nema fotografija muškaraca, jer su gotovo svi pobijeni. Ne radi to Amel Emrić samo fotografskom vještinom, on to radi srcem i dušom, i to se vidi.



Postavku sačinjava osam panela - četiri dimenzija 5x2, 5 metra i 4 panela 6x2 metra. Ukupno je tehnikom kolaža na osam panela ukomponirano 320 fotografija.



Dokumentarnom fotografijom Amel Emrić pokušao je priču o Srebrenici predstaviti kao jednu cjelinu, nesretni hod bosanskog čovjeka rubom historijskih dešavanja, putem od slobodnog evropskog čovjeka ka žrtvi, koju čitav svijet vidi, žali, ali i rado distancira od svoje svakodnevnice. Od dolaska izbjeglica 1993. godine na područje Tuzlanske regije, tjeranih žestokom ofanzivom na Srebrenicu, pa do danas, Emrić je objektivom svoga fotoaparata bilježio taj život.

Na izložbi je prisustvovao i načelnik Opštine Srebrenica Osman Suljić koji je na jednoj od Amelovih fotografija prepoznao svoju sestru i njeno dijete.



Slika Srebrenice, koju je Amel Emrić plasirao svijetu, kao izuzetno zapažen fotoreporter agencije Associated Press, jedna je od najupečatljivijih. Fotografija majke iz Srebrenice, 2002. godine bila je među najzapaženijima u godišnjem izdanju magazina Time. Amel Emrić je jedan od najvjernijih hroničara Srebrenice.

Biografija

Amel Emrić od 1996. godine radi kao fotoreporter agencije Associated Press (AP), a od 2003. je angažiran kao foto-urednik ove agencije, u Dopisništvu u Sarajevu. Kroz fotografije i fotoeseje svjetsku javnost je izvještavao o nasilju nad etničkim manjinama, povratku izbjeglica i problemima vezanim za identifikacije nestalih u ratu u BiH. Za AP je izvještavao iz Saudijske Arabije, zatim iz američke baze Bagram u Afganistanu, sa Kosova nakon ulaska NATO snaga, te sa drugih svjetskih lokaliteta.



Dobitnik je brojnih nagrada među kojima 1999. Drugu na konkursu World Press Photo. Godinu ranije dobio je prvu nagradu na konkursu 56th Annual Pictures of the Year Contest Winners 1998. Za reportažu iz povratničkog naselja Jusići dobitnik je druge nagrade na 63th National Headliner Awards 1997.

Poslom fotoreportera počeo se baviti 1988. radeći u Dopisništvu Večernjih novina. Objavljivao je u New York Times, Washington Post, Guardian, Herald Tribune, Time, Newsweek, Life...
Priredio je šest samostalnih izložbi. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH. Oženjen je i ima dvoje djece. Živi u Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice