TUZLARIJE - KULTURA

08.05.2010.
Koncert Tereze Kesovije u BKC-u
Može i bez mikrofona


Pjevajući svoje poznate hitove, Tereza Kesovija oraspoložila je tuzlansku publiku koja je strpljivo čekala početak dugo najavljivanog koncerta istinske dive zabavne muzike.



Povremeno pjevajući i bez mikrofona, Tereza Kesovija je pokazala da njenom glasu godine nisu naškodile. Rođena 1938. godine u Konavlima kod Dubrovnika, muzičke uspjehe počinje nizati početkom šezdesetih godina. Na takmičenju talenata pobijedila je 1961. i od tada njena karijera kreće uzlaznom putanjom u bivšoj Jugoslaviji.



Njeni hitovi ubrzo otvaraju vrata poznatih koncetnih dvorana u inostranstvu. 1963. i 1964. godina obilježene su velikim međunarodnim turnejama po Izraelu, Sovjetskom Savezu, Poljskoj, Finskoj, Danskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj, Švedskoj.



1966. godine tri sedmice nastupa u poznatom pariškom Music Hallu Bobino i postaje priznata kod publike i kritike. Dobiva poziv iz Monaca da tu malu, bogatu zemlju, predstavlja na takmičenju za Pjesmu Eurovizije s pjesmom Bien plus for. Održala je niz koncerata u zemljama širom svijeta, a hitove iz vremena najveće popularnosti pjevala je i večeras u BKC-u. Jedna od tih je Larina pjesma iz filma Doktor Živago.



Večeras je sala BKC-a bila puna, a tako će sigurno biti i na najavljenim koncertima Josipe Lisac, te Gabi Novak i Matije Dedića, što pokazuje da se Tuzlaci raduju istinskim kulturnim događanjima u gradu.



Na kraju koncerta publika je ovacijama pozdravila Terezu, a evo šta je o koncertu rekao Nihad Mešić, veliki Terezin fan:
- Bio je to vatromet emocija, umjetnosti i nadasve ljubavi kojom je odisala dvorana BKC-a. Tereza je bez pauze pjevala više od dva sata, ne štedeći se, izgarajući i dovodeći publiku do bestežinskog stanja. Upravljala je našim emocijama, glasovima i tijelima bez vidnog napora, suvereno vladajući scenom i cijelom, rasprodanom dvoranom. Od uvodnih Prijatelja do provale emocija publike izraženim kroz dugotrajne ovacije pri kojima je sva publika u dvorani bila na nogama nakon Voli me do kraja završnog bisa s Verdijevim Nabukom i na traženje publike neponovljivim izvođenjem višeznačne I ni me stra´, Tereza Kesovija poklonila je Tuzlacima i gostima iz Beča, Splita, Novog Sada, Dubrovnika, Sarajeva, Brčkog...koncert koji će, posve sigurno, pamtiti dok su živi.


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice