TUZLARIJE - KULTURA

13.05.2010.
Uskoro Izložba kopija antičkih mozaika iz Ravenne

U prostorijama Općine Tuzla danas je održana press konferencija na kojoj je načelnik Jasmin Imamović obavijestio prisutne novinare o Izložbi kopija antičkih mozaika iz Ravenne, koju Općina Tuzla organizuje u saradnji sa Općinom Ravena i Provincijom Ravenna.



- Zahvaljujući saradnji koju Općina Tuzla ima sa Provincijom Ravenna, došlo je do organizacije izložbe u našem bratimljenom gradu Pečuhu, Evropskoj prijestolnici kulture 2010. godine. Nakon postavke u Pečuhu, ova svjetski poznata izložba biće postavljena u Tuzli, u Međunarodnoj galeriji portreta, u periodu od 17.5. do 17.6. 2010. godine, najavio je načelnik ovaj značajan događaj te istakao da je Tuzla prvi grad u BiH u koji se postavlja pomenuta izložba.

Ravenna je jedinstven grad u svijetu, koji je igrao bitnu ulogu u svjetskoj historiji umjetnosti i arhitekture, o čemu svjedoče brojni spomenici iz različitih epoha, a osam spomenika od izvanrednog značaja po vrhunskoj umjetnosti mozaika je uvrštenu UNESCO u listu svjetske kulturne baštine
(Mauzolej Gala Placidija, Bazilika San Apolinare, Mauzolej Teodorika, Crkva San Vitale, Arijanska krstionica...)

Obzirom da su svi ovi mozaici na i u zidovima objekata u Ravenni, ova izložba predstavlja vjerne kopije originala. Danas ove kopije, nastale po originalnoj antičkoj metodologiji izrade, predstavljaju veliku umjetničku i spomeničku vrijednost.

Zbirka vjernih kopija antičkih mozaika nastala je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća (prvi puta su bili izloženi u Parizu 1951. godine, da bi nakon toga obišli gotovo sve svjetske metropole), kako bi u svijetu promicala Ravennu i njezino mozaičko blago.

U prostorijama Općine Tuzla danas je upriličena i prezentacija fotografija mozaika kao i onih na kojima se vidi način njihove izrade


London, Tel Aviv, Betlehem, Rim, Atena, Salzburg, Minhen, Berlin, Hamburg, Keln, Strasbur, Stutgart, Bremen, Krakov, Monako, Ljubljana, Zagreb, Oslo, Varšava, Dresden, Dubrovnik, Brisel, Madrid, Kopenhagen, Sant Petersburg, Moskva, Linz, Bratislava, Pečuh, neki su od gradova u kojima je bila postavljena izložba koja sada stiže u Tuzlu.

U Ravenni se čuva najbogatija mozaička ostavština iz V i VI stoljeća u svijetu. Po umjetničkoj vrijednosti i ikonološkom značenju, ti mozaici nadmašuju sve antičke gradove, kako one na Istoku tako i one na Zapadu. Umjetnost izrade mozaika ne potiče iz Ravene, ali je u tom gradu ona pronašla svoj najviši izraz.



Važno je napomenuti da izložba stiže iz Pečuha - Evropskoj prijestolnici kulture 2010., Ravena je u konkureciji da to bude 2019 a načelnik Općine Tuzla najvaljuje i Tuzli kao grad kulture u buzdućnosti.

Općina Ravena posjeduje 60 kopija mozaika, a u Tuzli i Pečuhu, zbog prostornih mogućnosti, biće izloženo oko 45 kopija.

Svečano otvaranje izložbe će se održati u ponedjeljak, 17.5. u 18.00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

S.M.



Osmrtnicama ba smrtovnice