TUZLARIJE - KULTURA

12.05.2010.
Scenario ˝La femme parfaite˝ dopao se Francuzima
Uspjeh učenika Gimnazije ˝Meša Selimović˝


Dramska sekcija na francuskom jeziku u Gimnaziji "Meša Selimović" djeluje već nekoliko godina s ciljem širenja znanja iz oblasti francuskog jezika i francuske kulture.Kao i svake godine, u okviru djelovanja ove sekcije učestvovali su na konkursu "Printemps des lyceens et des apprentis"("Proljeće gimnazijalaca i učenika stručnih škola").



Svake godine, Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, pod gore navedenim nazivom, objavljuje natječaj za izbor najboljeg scenarija za pozorišni komad koji može trajati maksimalno pet minuta sa slobodnim izborom teme i žanra.



Pravo učešća na natječaju imaju sve srednje škole u Bosni i Hercegovini u kojima je u nastavi zastupljen francuski jezik na kojem je scenarij i trebao biti napisan.

Učešće na ovom natječaju nosilo je sa sobom i dodatni takmičarski izazov: bira se najbolji scenarij na nivou Bosne i Hercegovine i pobjeda znači predstavljanje naše zemlje na Međunarodnim susretima prijateljstva koji su se u Francuskoj od 5-8.maja odvijali pod nazivom "Proljeće gimnazijalaca i drugih učenika"u Martigues, Regija Provence-Alpes-Cote d´Azur.



Učenici IIIa razreda (jezička gimnazija) JU Gimnazija"Meša Selimović" u Tuzli s velikim žarom su prihvatili taj izazov i sami dali ideju za scenarij kojeg su nazvali "La femme parfaite"("Savršena žena").

Uz pomoć prof. francuskog jezika Senade Žilić, grupa od šest učenika je tokom dva mjeseca razvila ideju priče o savršenoj ženi koja je nekada bila jako draga i šarmantna, ali se zbog prevelikih ambicija pretvara u hladnu i proračunatu osobu kojoj je jedini cilj poslovni uspjeh i materijalni profit. Opsjednuta mogućnošću velike finansijske dobiti prodajom lijekova protiv gripe H1N1, "savršena" žena se udaljava i od sopstvenog muža koji će na kraju i otići.



Ambasada Francuske je krajem januara 2010. godine odabrala upravo ovaj scenario, te su tako akteri prije nekoliko dana vratili sa ovog putovanja puni utisaka. Trupa pod nazivom "Brigade d´intervention"("Interventna grupa") bila je u sastavu:Halilović Fikreta, Alić Jasmina, Bošnjak Nela, Kasumović Adelisa, Jašarević Irma i Mustafagić Mirza.

- Ponosni smo što smo predstavljali našu školu, grad i državu na tako velikom natjecanju gdje je bilo oko 3000 učenika.I moram istaknuti da je najvažnije to što smo se vratili ponosni, puni prelijepih utisaka i novih prijateljstava, još jednom VELIKO HVALA našoj profesorici Senadi Žilić i našoj školi Gimnaziji Meša Selimović, kazao je Mirza Mustafagić.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice