TUZLARIJE - KULTURA

12.05.2010.
Najava promocije monografije braće Buljugić
Tuzla, sjećanje na bisere stare gradske jezgre

Ideja za izradu i izdavanje ilustrovane monografije „Tuzla, sjećanje na bisere stare gradske jezgre“, autorima Suadu i Nihadu Buljugiću, nametnuta je od strane prijatelja i sugrađana, inače zaljubljenika u svoj grad.



U monografiji je prezentirano 48 crteža značajnijih, javnih, poslovnih, stambenih te objekata gradske infrastrukture koji na određen način ilustriraju graditeljsku vrijednost Tuzle od početka 16. do kraja 20. stoljeća. U njoj su većim dijelom zastupljeni „izgubljeni“ objekti, ulice, mahale i sokaci, ali i oni koji su odoljeli prisilnim urbanim promjenama kao posljedica tuzlanskog fenomena slijeganja tla, izazvanog dugogodišnjom eksploatacijom soli.

Promocija ove ilustrovane monografije održat će se u četvrtak, 13. maja ove godine sa početkom u 19 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

Braća Buljugić su tokom svog stvaralačkog rada izdali desetak ilustrovanih godišnjjih kalendara sa crtežima objekata iz prošlosti Tuzle te dvije knjige karikatura „2x50“ i „Bosna se ne da“. U ovoj posljednjoj, promovisanoj davne 1993. godine, značajne su bile karikature koje su bile njihov odgovor na ratna dešavanja u našoj državi.


A.B.


Osmrtnicama ba smrtovnice