TUZLARIJE - KULTURA

11.05.2010.
Učenici KŠC ˝Sv.Franjo˝ Tuzla ponovo osvajaju nagrade

Dramska sekcija KŠC "Sv. Franjo" Opća gimnazija Tuzla je 07.05. 2010.godine izvela antičku komediju "Ptice" autora Aristofana u Narodnom pozorištu Tuzla s početkom u 16 sati a sve povodom 8. Festivala srednjoškolskog teatra BiH u Travniku.


U veoma jakoj konkurenciji, škola i teatarskih grupa iz cijele BiH, predstava "Ptice"je osvojila : Pohvale predstavi „Ptice“ KŠC “Sv. Franjo“ Opća gimnazija Tuzla za precizno prenošenje misli u adaptaciji antičke komedije.

Nagrade:Ivani Milosavljević KŠC “Sv. Franjo“Opća gimnazija Tuzla za umjetničko – pedagoško vođstvo u predstavi „Ptice“ i Mladenu Pejiću KŠC “Sv. Franjo“ Opća gimnazija Tuzla u predstavi „Ptice“ za radost igre.

Za izuzetno nadarenog Mladena Pejića, učenika I razreda, je ovo već druga nagrada na Srednjoškolskim festivalima 2010.godine, a prvu je dobio za glumačko ostvarenje. Također, i profesorici pedagogije-psihologije Ivani Milosavljević je ovo druga nagrada ove godine, a prvu je dobila za režiju na SFDS u Konjicu.

- Nagrade koje smo osvajali ove školske godine su zaista plod našeg timskog rada i naravno mog iskustva kojeg imam kao glumica. Nagrade su nam dodijelili poznati glumci, dramski pedagozi, režiseri, teatrolozi. Jako je teško bilo uskladiti sve obveze djece i moje, jer pored rada u školi bavim se i glumom, ponajviše lutkarstvom. Kolega Enver Hasić i ja uveseljavamo mališane s predstavama Lutkarskog teatra "Sale" diljem naše lijepe BiH. Antička drama je najteža forma za raditi, tako da se taj segment književnosti obrađuje tek na trećoj godini glume, a pogotovo se ne radi u školama u sklopu dramske sekcije. Mi smo prihvatili taj izazov, predali se radu i rezultat je sam došao. Jako sam razočarana nastavnicama i profesoricama koje smatraju da je gluma kada se bulje oči, kada se priprema sva rekvizita, scenografija iznajmljuje iz kazališta za rad dramske sekcije. To je pogubno za stvaralački rad, a pogotovo srednjoškolski. Tim ljudima nedostaje netko tko će ih uputiti na što zaista da obrate pozornost u radu sa srednjoškolcima, te da je kreveljenje na sceni možda smiješno ali glumački nije opravdano - kazala je za Tuzlarije Ivana Milosavljević, profesorica pedagogije i psihologije u KŠC "Sveti Franjo" u Tuzli.

Žiri je bio u sastavu:
Branislav Đaković, pozorišni i radio redatelj, Beograd,
Amra Prutina – glumica,
Mostar, Martina Kujundžić Đaković, glumica Mostar


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice