TUZLARIJE - KULTURA

14.05.2010.
Francuski kulturni centar ˝Sophie Chifflet˝
Francuska majska sedmica


U okviru Francuske majske sedmice na temu: "Pokret", Francuski kulturni centar "Sophie Chifflet" uz podršku Francuskog instituta u Sarajevu i Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini organizuje niz događaja čiji će programi biti realizirani na državnom nivou.



Pokret je dakle ono što ujedinjuje sve učesnike. Tim povodom Francuski kulturni centar « Sophie Chifflet » sarađuje sa Bosanskim kulturnim centrom iz Gračanice, u petak, 14. maja 2010, gdje će se održati defile škola.

Zatim se avantura nastavlja u Tuzli, u ponedjeljak, 17. maja 2010. od 12h do 14h. Francuski kulturni centar «Sophie Chifflet» se udružio sa UG Maestrom. Sjedeći za jednim stolom zajedno sa predstavnicima:
Gimnazije « Meša Selimović »,
UKUD-a « Zvonko Cerić »,
Ansambla udaraljki iz Tuzle pod rukovodstvom Adnana Gulamovića,
Udruženja « Zemlja djece » TTC Telex-a iz Tuzle i
Pozorišta Mladih,
rodila se ideja za spontanim spektaklom koji će se održati na ulicama centre grada Tuzle.

Mladi amateri, ljubitelji raznih vrsta umjetnosti su pozvani da se pridruže krugu vesele ekipe, ukoliko to žele, uz manje umjetničke improvizacije.

U subotu, 22. maja, Francuski kulturni centar «Sophie Chifflet» u saradnji sa Teatrom Kabare će dočekati francusku trupu savremenog plesa WOO. U Tuzli će se predstaviti sa spektaklom «Barroco» od 19 sati.

Francuska majska sedmica će također biti obilježena i sedmicom francuskog filma, u saradnji sa Sarajevo Open Center, Ambasadom Republike Francuske u BiH i Kućom plamena mira iz Tuzle. Filmovi će se prikazivati od 17. do 21. maja 2010., svake večeri od 19 sati u Kući plamena mira.


PROGRAM ZA TUZLANSKI KANTON :

• Petak, 14. maj 2010, 15h : Parada učenika O.Š. „Hasan Kikić“ u centru grada Grančanice
• Petak, 14. maj 2010, 19h30 : Spektakl u BKC-u Gračanica
• Ponedjeljak, 17. maj 2010, od 12h30 do 14h : defile na ulicama centra grada Tuzle, formiranje prijateljskog kruga uz manje improvizirane spektakle na Trgu Slobode, povratak i druženje u Francuskom kulturnom centru „Sophie Chifflet“. Učestvuju : učenici gimnazije „Meša Selimović“, UG Maestro, UKUD „Zvonko Cerić“ Tuzla, Pozorište Mladih Tuzla, Udruženje „Zemlja djece“ TTC Telex Tuzla, Ansambl udaraljki pod rukovodstvom Adnana Gulamovića.
• 17. – 21. maj 2010, 19h : Sedmica francuskog filma u Kući plamena mira, svako veče od 19h, prikazivanje francuskih filmova. Ulaz slobodan.
• Subota, 22. maj 2010, 19h, Teatar Kabare : Spektakl savremenog plesa „Barroco“ francuske plesne trupe WOO, koja je trenutno na turneji u Bosni i Hercegovini. Ulaz slobodan.

V.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice