TUZLARIJE - KULTURA

16.05.2010.
Promovisana knjiga ˝Vukovije˝
Prilog za saharu sjećanja o Vukovijama


Sredinom protekle sedmice u Tuzli je promovisana knjiga "Vukovije". Iza jednostavnog naslova krije se složen sadržaj kojeg je jedan od recenzenata kategorisao kao monografiju o lokalnoj zajednici.

Knjigu "Vukovije" napisao je Sejfulah Imamović kao rezultat svog dugotrajnog, istraživačkog, ponekad i mukotrpnog rada na prikupljanju podataka. Za njegov rukopis recenzent doc.dr.sc.Senaid Hodžić kaže:

Rukopis koji je napisao Imamović Sejfulah, Vukovije, je monografija o lokalnoj historiji po sadržaju i načinu izlaganja, kao i podacima koji se prvi put saopštavaju čitaocima. Nema sumnje u to da je ono plod višegodišnjeg istraživačkog rada i prikupljanja podataka, između ostaloga, u arhivama bez kojeg se ne može ni pristupiti radu na monografiji lokalnog značaja.
Počevši sa praćenjem geografskog položaja, historijatom Vukovija i šireg područja, naseljima, tradicionalnoj privredi, zatim društvenom životu, autor završava sa historijatom i rodoslovom porodica i događajima koji govore o različitim života stanovništva navedenog prostora a da čitalac, u tom nizu historijskih, društvenih, kulturnih i drugih zbivanja, ne osjeti praznine, ili da je nešto preskočeno.


Sejfulah Imamović nije po stručnosti historičar, inženjer je, što jeste zanimljivo ali nije čudno. Školovani historičari se radije bave "velikim temama" nego historijom lokalne zajednice.

- U pisanju i otvaranju brojnih sjećanja iz prošlosti svog zavičaja, autor nema kompleksa. On otvara sva pitanja, i bitna i nebitna, poznata i nepoznata, šetajući kroz saharu vukovijanske prošlosti. To radi metodološki pravilno i istraživački sasvim otvoreno, uz dovoljnu dozu neophodne kritike raznovrsnih i isprepletenih izvora, dajući svoje viđenje i sud o događajima, procesima i ljudima koji učiniše da prošlost ovoga kraja bude takva kakva jeste, napisao je u svojoj recenziji drugi recenzent knjige, doc.dr.sc. Izet Šabotić.

Promociju je u prostoru Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" organizovalo Općinsko društvo Bošnjačke zajednice kulture "Preporod". Uz predsjednicu Društva mr.sc. Jasnu Hadžiselimović, u ulozi moderatora, na promociji su govorila oba recenzenta, autor knjige, a na kraju se skupu obratio i Rasim ef. Hamidović u ime izdavača knjige "Hamidović doo" Tuzla.

Zanimljiva je opaska Jasne Hadžiselimović, koja je čitajući jedan kraći odlomak iz knjige rekla da je Imamovićevo pisanje podsjeća na Bašeskiju. Uz ovaj lijepi kompliment dodajmo da autor zaista zaslužuje sve pohvale za predanost ideji da historiju svoga kraja ovjekovječi knjigom čija vrijednost je već sad velika za Vukovije, i ne samo Vukovije, a u budućnosti će sigurno biti još veća u skladu sa riječima Mula Mustafe Bašeskije: "Ono što se pamti, iščezne, ostaje ono što je zapisano."

A.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice