TUZLARIJE - KULTURA

16.05.2010.
Sedmi susreti dječijih pisaca ˝Vezeni most˝od 19. do 21. maja
Nominovano 8 knjiga za nagradu ˝Mali princ˝


Pored izbora najbolje dječije knjige regiona, obaviće se i izbor najboljih dječijih literarnih radova, a po raspisanom konkursu za učenike osnovnih škola o temi: Pismo malom princu. Konkurs je objavljen u dječijim listovima i glasilima četiri zemlje regiona i na njemu mogu učestvovati sva djeca koja to žele. Izbor najboljih dječijih radova izvršit će stručni žiri od 5 članova.

Žiri bira po tri najbolja dječija rada u kategoriji I-IV razred i V-VIII razred, a čiji će autori biti nagrađeni kompletom knjiga i štednom knjižicom sa upisanim iznosom od 150, 00 KM za osvojeno prvo mjesto, 100, 00 KM za drugo mjesto i 50, 00 KM za osvojeno treće mjesto.

U programu ovogodišnjih susreta obilježit će se i 100 godina od rođenja rodonačelnika dječje literature u BiH, Šukrije Pandže. Tim povodom u Teatru Kabare predstavit će se njegova Izabrana djela za djecu i mladež u 5 knjiga. O ovom značajnom bh piscu govorit će dr Muhidin Džanko, Abdulah Sidran i urednik Izabranih djela Šimo Ešić, a tom prigodom bit će prikazan i kratki dokumentarni film o Šukriji Pandži.

Tokom susreta bit će priređena i izložba ilustracija poznate svjetske ilustratorke Marsele Hajdinjak. Poznata ilustratorka će održati i radionicu za učenike osnovnih škola u prostoru Spomen doma na Husinu. Iskustvo dosadašnjih radionica koje su vodili ilustratori Zdravko Mićanović, Svjetlan Junaković, Andrea Peterlik, Mojca Cerjak, Ursula Kirshberg i Tošo Borković govori da će i ove godine broj zainteresirane talentirane djece biti veliki.

Osim izložbe ilustracija Marsele Hajdinjak, u Kući plamena mira priredit će se i izložba likovnih radova, koji su nastali na dosadašnjim umjetničkim radionicima sa poznatim ilustratorima.

U holu Teatra Kabare bit će otvorena i izložba Maske i šeširi. Eksponate za ovu izložbu, prema se po ideji Kašmira Huseinovića, oslikali su najpoznatiji dječji ilustratori iz Evrope.

Dječiji pisci, učesnici susreta, družiće se sa djecom u javnim bibliotekama opština Lukavac, Banovići, Srebrenik, Kalesija, Živinice, Gračanica, Tuzla, Sapna i Brčko Distrikt. Pisci će po grupama posjetiti biblioteke, predstaviti svoje nove knjige, razgovarati i družiti se sa djecom. Sa djecom u Tuzli pisci će se družiti na gradskom trgu, dječijim ustanovama, prostorima Doma mladih u Tuzli i Spomen domu Husino. Ova druženja posjetiti će preko dvije hiljade djece.
Pored toga, ove godine je predviđen i lutkarska predstava Nekad i sad – ni nalik, nagrađena za scenarij na međunarodnom susretu lutkara u Novom Sadu.

Ovako bogat sadržaj susreta i realizacija u više opština kantona, sa učesnicima iz četiri zemlje regiona, susrete čine i ljepšim i značajnim. Susreti dječijih pisaca koji imaju međunarodni karakter, na ovaj način ispunjavaju svoju misiju i cilj, posjetiti i obradovati što veći broj djece u što više sredina, predstaviti što više pisaca i novih knjiga iz drugih zemalja, uključiti što više djece i mladih da budu aktivni učesnici i sudionici svakih od susreta.


PISCI I KNJIGE NOMINIRANI ZA NAGRADU MALI PRINC ZA NAJBOLJU KNJIGU U REGIONU OBJAVLJENU U 2009. GODINI

Bosna i Hercegovina
1. Valerija Skrinjar-Tvrz: S ONE STRANE DUGE
2. Zejćir Hasić: HAJDE DA OPET ŠUTIMO

Crna Gora
1. Dejan Đonović: PTICE SUGLASNICE
2. Dušan Đurišić: CRTAM KIŠU

Hrvatska
1. Nada Mihelčić: ZELENI PAS
2. Ivona Šajatović: PAZITE KAKO IGRATE

Srbija
1. Vesna Aleksić: CIMET MEDA
2. Robert Takarič: MENJAM PUBERTET ZA BILO ŠTA! POVOLJNO!

Svečano otvaranje Sedmih susreta dječijih pisaca "Vezeni most" u BKC Tuzla
19. maja 2010 u 17:00 sati.


Đuro Škondrić

Osmrtnicama ba smrtovnice