TUZLARIJE - KULTURA

19.05.2010.
1. Proljetni međunarodni festival knjige
Pokrovitelj Festivala će biti Općina Tuzla


Tuzla će od 26. do 31. maja 2010. godine biti domaćin 1. Proljetnom međunarodnom festivalu knjige koji će se održati u Mercator Centru. Tim povodom načelnik Općine Tuzla sa sa saradnicima, primio je jučer Zlatka Alidžanovića, direktora preduzeća „Forma Nuova“, jednog od organizatora Festivala knjige.

Načelnik je čestitao i zahvalio organizatorima sajma na tome što su uspjeli da zainteresuju veliki broj renomiranih izdavača i drugih izlagača i što će, zahvaljujući ozbiljnom i profesionalnom pristupu organizatora, ovaj Festival biti potpuno samoodrživ u finansijskom pogledu.

S obzirom da se sajam ove godine organizuje u znaku stogodišnjice rođenja Meše Selimovića i da će na sajmu biti predstavljeni i Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“, koji ove godine obilježavaju deset godina postojanja, dogovoreno je da se ova manisfestacija organizuje pod pokroviteljstvom Općine Tuzla.

Festival se realizira kao značajna međunarodna knjižna, festivalska i sajamska manifestacija, u zajedničkoj organizaciji “Mercator BiH” Sarajevo, “Forma Nuova” Tuzla i IKD “University press” Sarajevo.

Tokom trajanja Festivala planirani su i susreti bibliotekara iz regiona u okviru Bibliotečke radionice u suorganizaciji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom “Derviš Sušić” Tuzla i Fondacijom za unapređenje bibliotečkih znanosti “Kemal Bakaršić” Sarajevo. Na Festivalu će biti upriličena i prezentacija suvremenih učila, nastavnih tehnologija i pomagala, zatim uredska i oprema za školske radionice, video i audio produkcija, press centar, a organizirat će se i grupne posjete Festivalu.

V.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice