TUZLARIJE - KULTURA

18.05.2010.
Radovi Nesima Tahirovića stigli u Sarajevo
„Daleki putevi“ u Sarajevu


Većina radova biće prvi put javno predstavljena publici. Na otvorenje izložbe očekuje se veliki broj zvanica iz Bosne i Hercegovine i regiona.



Specijalnim transportom, preko 400 radova poznatog bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića, danas je stiglo u Sarajevo čime se finaliziraju pripreme za jednu od najočekivanijih likovnih izložbi ove sezone. Sarajevska galerija Collegijum Artisticum spremna je za postavku izložbe „Daleki putevi“ koja će zvanično biti otvorena u utorak, 25. maja.

Na izložbi se očekuje veliki broj zvanica iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine ali i regiona gdje Nesim Tahirović već dugi niz godina uživa veliki ugled. Ovom retrospektivnom postavkom, umjetnik Nesim Tahirović obilježava 45. godina umjetničkog stvaralaštva za šta je nagrađen nekima od najznačajnijih BH i evropskih priznanja.

Većina radova po prvi puta će biti predstavljena BH publici obzirom da su slike za ovu izložbu stigle iz nekoliko evropskih galerija, muzeja i privatnih zbirki.
„Daleki putevi“ održavaju se pod pokroviteljstvom Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo i poznatog njemačkog mecene Ewalda Hein Stifunga dok su realizaciju pomogli premijer Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović, potpredsjednici Mirsad Kebo i Spomenka Mičić te HST CNC Technik, BH Telecom i Collegijum Artistikum.

Izložba će biti otvorena do 26. juna.

D.Šehanović


Osmrtnicama ba smrtovnice