TUZLARIJE - KULTURA

17.05.2010.
U Međunarodnoj galeriji portreta
Otvorena Izložba kopija antičkih mozaika iz Ravenne


U Međunarodnoj galeriji portreta večeras je načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, otvorio izložbu kopija antičkih mozaika iz Ravenne.



Riječ je o vjernim kopijama antičkih mozaika koje su izrađene početkom pedesetih godina prošlog vijeka u cilju promovisanja Ravenne i mozaičkog blaga koje posjeduje.



Ravenna je jedinstven grad u svijetu, igrao je bitnu ulogu u svjetskoj historiji umjetnosti i arhitekture, o čemu svjedoče brojni spomenici iz različitih epoha.



Osam spomenika od izvanrednog značaja po vrhunskoj umjetnosti mozaika je uvršteno u UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.



U Ravenni se čuva najbogatija u svijetu mozaička ostavština iz V i VI vijeka. Po umjetničkoj vrijednosti i ikonološkom značenju, ti mozaici nadmašuju sve antičke gradove, kako one na istoku, tako i one na zapadu.



Umjetnost izrade mozaika ne potiče iz Ravenne ali je u tom gradu ona pronašla svoj najviši izraz.



London, Tel Aviv, Betlehem, Rim, Atena, Salzburg, Minhen, Berlin, Hamburg, Keln, Strasbur, Stutgart, Bremen, Krakov, Monako, Ljubljana, Zagreb, Oslo, Varšava, Dresden, Dubrovnik, Brisel, Madrid, Kopenhagen, Sant Petersburg, Moskva, Linz, Bratislava, Pečuh, neki su od gradova u kojima je bila postavljena izložba.



Nakon postavke u Pečuhu, Evropskoj prijestolnici kulture 2010, zahvaljujući pobratimskim odnosima Općine Tuzla sa Pečuhom i Provincijom Ravenna, ova svjetski poznata izložba postavljena je i u Tuzli.


Nadbiskupska kapela – Krist (62 cm)
Ikonografija Kristovog lika prikazanog dva puta u dva luka sa apostolima (po šest sa svake strane), jeste ona u kojoj je Spasitelj bez brade. Radi se o programu doktrine, dakle, prikazati Krista vječno mladnim kako bi se protuslovilo arijancijama da on ne zavisi o vremenu nego je izvan njega, da nije stvoren u vremenu kako su smatrali arijanci nego da Njemu pripada Božja vječnost.


Svečanosti otvaranja prisustvovali su ambasador Republike Italije u BiH, Raimondo De Cardona, ambasador Republike Mađarske u BiH Laszlo Toth, delegacija Provincije Ravenna na čelu sa gospođom Elenom Rambelli, predsjednicom Vijeća Provincije Ravenna, te delegacija Grada Pečuha.


Detalj iz mauzoleja Gale Placidije – Feston (61x191 cm)
Detalj ikonografski služi kao detalj života, to je ujedno i opšta tema ukrasa cijelog mauzoleja


Uz značajne goste, u Međunarodnoj galeriji portreta su bili prisutni mnogi ljubitelji umjetnosti, a za ugodniju atmosferu pobrinuo se Ženski ansambl „Iskre“ predvođen Slavkom Jovićem.


Neonijanska krstionica, sjeverna Etimasija, dimenzije mozaika su 131x191 cm. Radi se o mozaičkom dekorativnom dijelu jedne od četiri etimasije na svodu Krstionice


Izložba ostaje otvorena mjesec dana, a zanimljiv je podatak da je istu izložbu u Pečuhu za mjesec dana pogledalo preko 13.000 osoba.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice