TUZLARIJE - KULTURA

21.05.2010.
U Teatru Kabare otvorena izložba
Maske i šeširi



U holu Teatra Kabare, a u okviru manifestacije "Vezeni most", sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Maske i šeširi”. Eksponate za ovu izložbu, prema ideji Kašmira Huseinovića, oslikali su najpoznatiji dječiji ilustratori iz Evrope.



- Sedam godina ljubavi, sedam godina druženja sa djecom i piscima. Sve ovo su razlozi za sreću i radost. Iako je ovo naša sedma godina druženja, osjećam se pomalo čudno – negdje između zapanjenog, zabrinutog, nesigurnog, nedefinisanog, a s druge strane otvorenog, bezbrižnog, sigurnog, definisanog, značajnog. Zbog toga što ne znam gdje sam, odlučio sam staviti masku kako bih se sakrio od svega što stoji na mom putu, otjerao sjenke sa svega uključujući i dječije knjige. Razmišljajući o tome, shvatio sam da su ovo bajke, priče, opstanak najjačih. Nisam najjači, ali sam ovdje već sedmi put, ovdje gdje smo se sreli prvi put prije sedam godina- Želim vam svima dobrodošlicu, uživajte u izložbi, družite se i zabavite. Zbog toga Vezeni most i postoji, da spaja djecu, pisce i umjetnike – riječi su Kašmira Huseinovića.



- Riječ je o tome da se likovnost pred djecu donosi na način da mogu vidjeti da se može odslikati i predmet, ne samo da to bude slika, ilustracija može biti i maska. Želimo da kroz ovu izložbu otvorimo što više kreativnih prozora kod djece i da ih podstaknemo na razmišljanje u tim pravcima – rekao je Šimo Ešić.



U izradi maski učestvovali su i učenici OŠ iz Sapne

- Učenici naše škole napravili su maske koje ćemo pokloniti piscima. Svaka maska nosi naziv “Od srca na dar” i rađene su od prirodnih materijala, kukuruza, graha, riže i otpadnih materijala, te nose jednu ekološku poruku. Sve maske su unikatne – kazala je nastavnica Amela Isanović.

Centralna svečanost na kojoj se dodijeliti nagrada "Mali princ" za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2009. na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore održat će se u večeras u Narodnom pozorištu Tuzla, sa početkom u 20 sati.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice