TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2010.
Manifestacija Vezeni most
Otvorena izložba dječijih likovnih radova


U okviru manifestacije Vezeni most večeras je u Kući plamena mira otvorena izložba dječijih likovnih radova. Izložba je rezultat radova koji su nastali na dosadašnjim umjetničkim radionicama koje su vodili gosti – ilustratori, tokom godina.



Izložbu je otvorio Benjamin Isović, član Izvršnog odbora manifestacije Vezeni most.

- Velika nam je želja da djeca imaju praktičnu korist od svega ovoga što radimo već godinama. Masovnost učešća djece na umjetničkim radionicama svjedoče o tome da rad nije bio uzaludan, i da na neki način svake godine bivamo sve bolji i bolji. S večerašnje izložbe šaljemo poruku svim onim ljudima koji pokazuju svoju nevjerovatni nebrigu za ovo čime se mi ovdje bavimo, da ćemo svake godine biti ovdje, da ćemo biti bolji i jači bez obzira na sve poteškoće s kojima se susrećemo.



Nakon izložbe izvedene je lutkarska predstava za djecu pod nazivom "Nekad i sad - ni nalik", nagrađena za scenario na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Novom Sadu 2010.godine. Predstava "Nekad i sad-ni nalik" je kolažnog tipa i ističe generacijske razlike, problem „ekranomanije“ kod mladih, te ulogu majke kao stuba porodice.



Nastavnica Amela Isanović je autor predstave, lutaka i scenarija. Već 6 godina se aktivno bavi lutkarstvom, a i ranije je nagrađivana i za lutke i scenarije koje piše kako bi bili savremeni i problematizirali pojave današnjice.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice