TUZLARIJE - KULTURA

26.05.2010.
Svečano otvoren Prvi proljetni međunarodni festival knjige
˝Ko knjigu traži, knjiga je u garaži˝


U Merkator centru Tuzla, večeras je uz prigodan program zvanično otvoren Prvi proljetni međunarodni festival knjige.
Na oko 4000 kvadratnih metara sajamskog prostora nalazi se preko stotinu izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske Srbije i Crne Gore, te iranskih i francuskih kulturnih centara.



Prvi dan Festivala privukao je veliki broj ljubitelja knjiga, koji na štandovima sa izdanjima iz svih oblasti, knjige mogu nabaviti po povoljnijim cijenima.
U toku trajanja Festivala biće postavljene i zanimljive izložbe, 65 godina Izdavačke kuće Bosanska svjetlost i Izgubljena mjesta – izložba fotografija u organizaciji Goethe Instituta. Večeras je otvorena i izložba posvećena Meši Selimoviću.



- Kada smo 2001. godine u jednom kontejner prostoru osnovali književne susrete Cum grano salis, nismo vjerovali da ćemo imati i 10. Međunarodne književne susrete i da će Tuzla postati vlasnik najvažnije nagrade za roman na zapadnom Balkanu. Tada mi je bila želja da Tuzla, osim što je prepoznatljiva po industriji i rudarstvu pokaže i svoje istinsko lice grada mastionice i pera, grada knjige. Evo, pojavili su se ljudi kada obilježavamo 100 godina od rođenja Meše Selimovića sa dobrom, poštenom, hrabrom i zdravom idejom, i danas otvaramo Festival knjige, rekao je između ostalog načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović otvarajući Festival knjige sa prijateljima, organizatorima, izdavačima, te spisateljicom Fadilom Nurom Haver.



Festival se održava uz slogan „Ko knjigu traži, knjiga je u garaži“, a projekt se kao svojevrsna knjižna, festivalska i sajamska manifestacija realizira u zajedničkoj organizaciji “Mercator BiH” Sarajevo, “Forma Nuova” Tuzla i IKD “University press” Sarajevo, te pod generalnim pokroviteljstvom Općine Tuzla.

S.M.

JOŠ SLIKA

Osmrtnicama ba smrtovnice