TUZLARIJE - KULTURA

26.05.2010.
Promocija knjige „Kad naučimo praštati“, autora Ramiza Salihovića


U izdanju tuzlanske izdavačke kuće „OFF – SET “ objavljena je knjiga poezije „Kad naučimo praštati“, autora Ramiza Salihovića. Promocija ove knjige održat će se 26.05.2010. godine u BKC-u Tuzla u 18.00 sati. Promotori su književnik Atif Kujundžić i mr. sci. Jasna Hadžiselimović.

Ovo je peta knjiga poezije ovog pjesnika i pripovjedača, dobitnika više značajnih nagrada za pripovijetku, od kojih posebno ističemo nominovanje njegove knjige priča „Priče sa broda Titanik“ za nagradu Gradačačkih književnih susreta i nagradu Društva pisaca Tuzlanskog kantona.

Knjiga „Kad naučimo praštati“ poetski uranja u ilirsku i slavensku historiju, seže asocijativno u neposrednu ratnu balkansku prošlost, sve do u knjizi posebno aktuelnog i najšireg dijela, beketovsko – godoovskog, dejtonskog zatvorenog labirinta naše stvarnosti. Dominantni motiv praštanja u cijeloj knjizi izražen je kao opomena i iščekivanje ukazanja naše konačno naučene lekcije o potrebi praštanja na balkanskim prostorima, a posebno u Bosni: „Uslišit će se naše molitve / Uprkos svemu / Kad naučimo praštati“.

Recezenti ove stilski bogate i sadržajno aktuelne knjige su književnik Atif Kujundžić i književnik i prevodilac Žarko Milenić.

S.R.

Osmrtnicama ba smrtovnice