TUZLARIJE - KULTURA

26.05.2010.
Najmlađi članovi GKUD “Bosna” oduševili publiku
Foto / Video



U sklopu obilježavanja 65 godina uspješnog rada i postojanja GKUD "Bosna" iz Tuzle, u ponedjeljak je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održan Godišnji koncert na kojem su se predstavili Omladinski i Pionirski ansambl pod rukovodstvom Vahida Čamdžića.



Za ovaj koncert priređen je raznovrstan program. Članovi ansambla predstavili su se “Igrama iz Bosne”, “Slavonskim igrama”, “Mađarskim igrama”, “Igrama iz Povardarja” i kao šlag na kraju, a na oduševljenje publike, izveden je Splet balkanskih igara koji obuhvata folklorne plesove iz svih bivših republika nekadašnje države.


Nastup najmlađih i ujedno najslađih članova društva



Splet balkanskih igara


Izvođače je pratio Narodni orkestar GKUD-a “Bosna” pod rukovodstvom Haruna Hadžihafizbegovića.



Pored folklornog ansambla, posjetioci su imali priliku da poslušaju i interpretatore narodne muzike i to Merimu Džafić, Nedžada Smajlovića, Muhameda Mujkanovića, Esada Kovačevića i Mirsada Husića.



GKUD "Bosna" osnovano je 4. augusta 1945. godine pod imenom Radničko kulturno-umjetničko društvo Mitar Trifunović Učo. Kroz društvo je prošlo hiljade amatera različite starosne dobi, stepena obrazovanja, nacionalne i socijalne strukture, te umjetničkih opredjeljenja. Svi ovi članovi ostavili su trag i dali doprinos u izgradnji renomea i kvaliteta po čemu je društvo i poznato. Društvo broji nekoliko sekcija: Prvi folkolorni ansambl, Narodni orkestar sa vokalnim solistima, Drugi folkolorni ansambl, Škola folkolora, Sekcija sijelo u podne i Plesni studio Flamenko.

U narednom periodu članovi GKUD-a "Bosna" pripremiće zanimljiv program i za manifestaciju "Ljeto u Tuzli 2010".

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice