TUZLARIJE - KULTURA

28.05.2010.
Na Festivalu Knjige u Tuzli
Predstavljena izdavačka djelatnost Arhiva Tuzlanskog kantona


Veliki broj posjetilaca, studenata i gostiju prisustvovao je prezentaciji izdavačke djelatnosti Arhiva Tuzlanskog kantona. O kulturno-historijskom segmentu izdavačke djelatnosti Arhiva govorio je direktor Izet Šabotić.



- Arhiva je ustanova koja brine o zaštiti pisanog kulturno-historijskog nasljeđa i historijskih izvora, ali važan segment je i naučno-istraživačka i izdavačka djelatnost. Naime, ovaj segment Arhiva je jako važan iz razloga što približava korisnicima i široj javnosti one vrijednosti koje se ovdje nalaze, obzirom da Arhiv posjeduje izuzetno vrijedno kulturno nasljeđe i historijske izvore, među kojim je nešto više od 320 fondova i zbirki. To je pisana memorija Tuzle i okruženje koja ima svoju pravu vrijednost tek kad se pretoči u knjigu ili publikaciju – istakao je Šabotić.

Već prvih godina nakon osnivanja 1954. godine nastaju i prva djela koja su rezultat istraživačkog rada uposlenika Arhiva, te su osamdesetih godina putem projekata nastajale su naučno- istraživačke publikacije.

- U periodu ratnih dejstava na Bosnu i Hercegovinu imali smo određenih zastoja, ali i tada nastaje nekoliko vrijednih publikacija. U tom periodu nastalo je oko deset publikacija koje tretiraju prije svega lokalnu, zavičajnu historiju i nastali su kao rezultat istraživačkog rada eminentnih historičara i stručnjaka iz druge oblasti, dodao je Šabotić .


Na štandu TKD "Šahinpašić" Sarajevo u 12 sati upriličit će se razgovor sa književnikom Ivanom Kordićem, a u 13 sati u prezentacijskoj dvorani obilježit će se i deset godina „Međunarodnih književnih susreta Cum Grano Salis“.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice