TUZLARIJE - KULTURA

28.05.2010.
Treći dan 1.Proljetnog međunarodnog festivala knjige u Tuzli
Promovisan roman „Čitaj Čehova“ autora Zlatka Dukića


U okviru trećeg dana 1. Proljetnog međunarodnog festivala knjige u Tuzli, koji organiziraju Mercator Bosne i Hercegovine, Forma Nuova iz Tuzle i IKD University press iz Sarajeva, u dvorani za prezentacije upriličena je promocija knjige „Čitaj Čehova“ autora Zlatka Dukića u izdanju Print.com Tuzla. Promotori su bili Atif Kujundžić i Zejćir Hasić, a moderatorica književnica Fadila Nura Haver.



„Čitaj Čehova“ do sada je najkraći roman iz širokog opusa objavljenih knjiga Zlatka Dukića i prema riječima promotora Atifa Kujundžića roman oslikava stvarnost slike i sadržaja savremenog društva.

- Čitaj Čehova je najkraći roman koji sam do sada napisao, jedna vrsta eksperimenta o vječnoj temi o slobodi i ne slobodi, zavisnosti i nezavisnosti, koji govori o tragediji jednog čovjeka koji je vjerovao da se na kraju može osloboditi. Ova knjiga se djelom razlikuje od mojih prethodnih, knjiga ima 100 strana, a da je bio u pitanju moj nekadašnji manir priču bi mogao ispričati na bar duplo većem prostoru – rekao je autor romana Zlatko Dukić.

Mufid Prašo Mufo glavni je lik Dukićevog romana koji se poput Don Kihota bori sa vjetrenjačama, odnosno sa sistemom u kojem živi. Prema riječima promotora Zejćira Hasića, iako Dukić dovodi svoj roman u doticaj sa Čehovom, odnosno Čehovljevim književnim djelom, njegov novi roman ima neposredni dodir sa Kafkom i njegovim Procesom.
- Početna scena u kojoj je uhapšen i hapšenje Mufida Praše kojem se ne zna razlog, nagovješćuje početna i završna scena: njegovo ponovno hapšenje i odvođenje da se više ne vrati. Tu se i završava veza sa Kafkom, jer Kafka do kraja svog romana ne otkriva razlog hapšenja Jozefa K. – objašnjava Hasić.
Nadalje, u Hasićevoj recenziji stoji da će novi roman Zlatka Dukića nesumnjivo naći put do čitalaca, posebno onih koji se zanimaju za tekuću politiku i koji u njoj učestvuju bilo aktivno ili pasivno.
Promocija romana „Čitaj Čehova“ okupila je veliki broj posjetilaca, prijatelja i poklonika Dukićeve pisane riječi.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice