TUZLARIJE - KULTURA

02.06.2010.
Tuzlanski ˝Dani monodrame 2010˝ otvoreni predstavom Roberta Kurbaše ˝Ispit savjesti˝
I jer te volim, ja od tebe bježim


Tuzlanski "Dani monodrame 2010" sinoć su otvoreni "Ispitom savjesti", autorskim projektom Roberta Kurbaše. Kurbašu, na ovim prostorima poznatog TV glumca u serijama “Ljubav u zaleđu”, “Obični ljudi “ i “Dolina sunca”, sinoć je imala priliku vidjeti i pozorišna publika u sasvim novoj ulozi, kao interpretatora kolažnih proznih tekstova Tina Ujuvića.



Između originalnih tekstova, Kurbaša postavlja pitanja i traži odgovore, one iste koje je za života tražio i Tin Ujević.

Gdje sve Tin Ujević nije boravio tražeći mir, spokoj, veselje, sreću – konačno samog sebe. Teško je znati šta je od toga pronašao veliki hrvatski pjesnik, boem do svoje smrti 1955. godine, ali je sigurno da je ostavio puno napisanog iza sebe, proze i poezije u kojoj je malo onih koji ne pronađu dio sebe.

Kurbašin “Ispit savjesti” u jednom dijelu je i postavljen kao ispit pred sobom i razgovor sa samim sobom. Ima li šta teže nego razgovarati sa sobom, i biti iskren, ogoljen pred sobom.

Ne bave se svi ispitivanjem savjesti, ne prebiru po svojoj duši svakodnevno, takvih je sve manje, ili se sve manje javljaju, jer živimo u vremenu kada biti savjestan prema drugima i sebi i nije neka vrlina.

Muzika, koju je za predstavu radio Miki Nopling, znatno doprinosi punoći stihova koju se čuju:

(…)Miris ljepote struji u toj kosi,
njene su usne pune slatke varke,
njene su ruke drhtave i žarke,
ponor i plamen usred oka nosi.

Ko hladna mana misao me rosi
na njezin pokret, a ko igra barke
sjećanje na te pune zjene jarke
kojima struje iskre i zanosi.

Mrzim te oči mračne i duboke,
kunem te noge pred kojima padam,
i altar tijela gdje u prahu ležim;

Božanska ženo, unuko visoke
pramajke Eve, pred tobom sam Adam,
i jer te volim, ja od tebe bježim.




Glavni lik u predstavi je mlad muškarac, u godinama nakon mladalačkog idealizovanja, poleta, pun pitanja, razočarenja, ali i očekivanja. Monodrama se završava stihovima "Samo je san stvarnost", a kako to izgleda u Kurbašinoj izvedbi, poslušajte u nastavku.



Publika, koja je i pored izuzetno lošeg vremena napunila dvoranu, dobro je prihvatila predstavu na čemu joj se Robert Kurbaša dubokim naklonima toplo zahvalio.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice