TUZLARIJE - KULTURA

01.06.2010.
Prvi proljetni međunarodni festival knjige u Tuzli
Održano stručno predavanje iz oblasti bibliotekarstva

U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Fondacije „Kemal Bakaršić“ iz Sarajeva u Sali za prezentacije Prvog međunarodnog proljetnog festivala knjige u Tuzli, jučer je upriličeno stručno predavanje iz oblasti bibliotekarstva.



Predavači su bili: dr.Senada Dizdar, Mr. Lejla Kordić, Dr. Dragan Golubović i Saša Madacki.
Gostima su dobrodošlicu poželili direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, Mr. Enisa Žunić i gospodin Dejan Marković, direktor Izdavačko – knjižarskog društva „University press“.
Profesorice Univerziteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta odsjeka za Bibliotekarstvo i komparativnu književnost, Senada Dizdar i mr. Lejla Kordić govorile su o „Digitalnom repozitoriju obrazovnog materijala i metapodaci“ i „Alikativnim mogućnostima digitalnih tehnologija u bibliotečko – informacijskoj praksi“.
Saša Madacki, direktor Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu prisutnima je približio temu “Čovjekovo informacijsko ponašanje – Implikacije za kreiranje novog online servisa”.
Profesor Dragan Golubović, govorio je o “Digitalizaciji kao vidu zaštite kulturne baštine – ispravan put ili stranputica”.

U okviru Prvog proljetnog međunarodnog festivala knjige posjetitelji su mogli da pogledaju interesantnu izložbu u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla na temu “Sto godina Meše Selimovića”.


Služba za odnose s javnošću
Narodne i univerzitetske biblioteke
“Derviš Sušić” Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice