TUZLARIJE - KULTURA

01.06.2010.
Književna večer u Ljubljani
Slovencima se predstavili Šejla Šehabović i Šimo Ešić


U četvrtak 27.5.2010 u Mestnom muzeju u Ljubljani održana je književna večer u kojoj su se predstavili književnici Šejla Šehabović i Šimo Ešić. Večer je organizovalo društvo bosansko-hercegovačkog i slovenskog prijateljstva »Ljiljan« kao dio projekta »U zagrljaju dviju domovina« a koji je podržao Javni fond za kulturne djelatnosti Republike Slovenije.



Večer je bila i u znaku stogodišnjice rođenja Meše Selimovića što je bio razlog da su pozvani pisci iz Tuzle, Mešinog rodnog grada. Prvi dio večeri je bilo govora o Selimoviću, o značaju njegovog djela i o njemu kao osobi. Drugi dio je bio posvećen djelu Šejle Šehabović i Šime Ešića. Pitanja se nisu odnosila samo na njihove knjige i nagrade nego i na druga područja njihovog angažiranja.



Sedmogodišnja Sumeja Isić i dvanaestogodišnja Mirela Porić su recitovale Ešićeve pjesme.
A i on je svojim zgodama i nezgodama iz djetinjstva začinio večer. Pored priča i poezije Šehabovićeve i Ešića, bilo je interesantno čuti o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini na književnom području.



Odziv publike bio je više nego pozitivan, pitali su se kako je tako brzo prošlo skoro dva sata. Poslije su u atriju Muzeja posluženi bosanski kolači, podpisivale se knjige, slikalo se.

Imponovalo nam je zanimanje koje su prisutni Slovenci (mladi i malo manje mladi) pokazali za bosansku književnost i opštu situaciju u Bosni i Hecegovini. Nadajmo se da će od strane bosansko-hercegovačkih društava biti još ovakvih projekata.

Emina Zemljič

Osmrtnicama ba smrtovnice