TUZLARIJE - KULTURA

31.05.2010.
Uspješno održan Prvi proljetni međunarodni Festival knjige
Tuzlaci sretni što imaju svoj sajam knjige


Tuzla je od 26. do 31. maja 2010. godine bila domaćin Prvom proljetnom međunarodnom festivalu knjige koji se održao u Mercator Centru na oko 4.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora.



Festival se održavao pod sloganom „Ko knjigu traži, knjiga je u garaži“ i okupio je preko stotinu izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a učešće su uzeli i francuski i iranski kulturni centri.
Svojevrsnu književnu, festivalsku i sajamsku manifestaciju zajednički su organizirali Forma Nuova iz Tuzle, IKD Universsity press iz Sarajeva i Mercator Centar BiH. Tokom šest dana, koliko je Festival i trajao, pored kvalitetnog izlagačkog dijela, u Sali za prezentacije organizirano je nekoliko zanimljivih promocija, prezentacija i izložbi. Festival je bio i u znaku „100 godina Meše Selimović“, a obilježeno je i „65 godina Izdavačke kuće Bosanska svjetlost“.

“Bibliotečkom radionicom” u organizaciji Fondacije “Kemal Bakaršić” Sarajevo i Narodne i Univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” iz Tuzle i zvanično su završene aktivnosti na Festivalu knjige u Tuzli. Uvodničari na radionici bili su: dr. Senada Dizdar, na temu: Digitalni repozitorij obrazovnog materijala i metapodaci; zatim mr. Lejla Kordić – Aplikativne mogućnosti digitalnih tehnologija u bibliotečko – informacijskoj praksi; Dragan Golubović – Digitalizacija kao vid zaštite kulturne baštine – ispravan put ili stranputica; i Saša Madacki: Human Information Behaviour (Čovjekovo informacijsko ponašanje) – Implikacije za kreiranje novog online servisa.

- Šesti dan Prvog proljetnog međunarodnog festivala knjige završili smo „Bibliotečkom radionicom“, koja je uspješno realizirana. Zajedno sa izlagačima dijelimo to zadovoljstvo, da su se na radionicu odazvali svi planirani uvodničari i 40 bibliotekara sa Tuzlanskog kantona. Ovo samo potvrđuje da je projekt uspješno realiziran, onako kako smo ga i zamislili, te da smo postavili visoke standarde koje ćemo morati i sljedeće godine realizirati – istakao je Dragan Marković, direktor Universsity pressa iz Sarajeva.

Prema riječima organizatora, Festival knjige u Tuzli dobio je visoku ocjenu kako od strane izlagača, tako i posjetitelja:

- Mogu reći da smo mi kao organizatori, kao i izlagači, čitatelji i čitav grad Tuzla zadovoljni. U potpunosti su ispunjena naša očekivanja i mislim da smo zreli za jednu ozbiljnu sajamsku manifestaciju sa više paviljona za iduću godinu – zaključio je Zlatko Alidžanović, direktor Forma Nuove iz Tuzle.


BMG

Osmrtnicama ba smrtovnice