TUZLARIJE - KULTURA

16.10.2004.
Šta se događa u Međunarodnoj osnovnoj školi u Tuzli
Škola prepuna petica za – neznanje
Većina djece ne zna čitati ni pisati na maternjem jeziku, kažu supružnici Morankić iz Tuzle koji su iz škole ispisali djete 0 Direktor Tamer Ozipek negira optužbe
Da li u privatnoj Međunarodnoj osnovnoj školi u Tuzli obećavaju jedno, a nude nešto sasvim drugo, pitanje je koje se nameće nakon što je nekolicina roditelja svoju djecu iz spomenute škole “prebacila” u domaće obrazovne ustanove. U razgovoru za Jutarnje novine, roditelj koji je želio anonimnost, naveo je kako ima “vrlo ružno iskustvo vezano za Međunarodnu školu u Tuzli”, poslije kojeg, kako nam je rekao, “nikome ne bi savjetovao da svoje dijete tamo školuje”.

Zbrka u glavama prvaČiĆa
- Najveći problem predstavlja to što su djeca sve predmete slušala na engleskom jeziku. Moje dijete sada predavanja na bosanskom uglavnom ne razumije zbog čega je u njegovoj glavi nastupila potpuna konfuzija, kaže jedan od roditelja prvačića koji je u međunarodnoj školi imao sve petice.
Isti učenik sada u domaćoj školi ima jedinicu iz matematike, jer ne zna sabirati, pa osim redovne škole ide i na instrukcije. Velike zamjerkle stavljaju i na “liberalan” odnos sa učenicima, kojima je, izgleda, dozvoljeno da rade šta hoće.
- Moje je dijete u sadašnjoj školi učiteljicu gađalo olovkom, a direktoru je slomilo kantu za otpatke. Kao roditelji smo više puta ukazivali na nedisciplinu koja vlada u školi, dok su na roditeljskim sastancima u privatnoj školi nama upućivali kritike da ne znamo vaspitavati djecu, ispričao nam je ovaj razočarani roditelj, uz napomenu da se jednom njihovo dijete izgubilo, a u školi nisu imali pojma gdje je.
Na problem u Međunarodnoj osnovnoj školi, na još konkretniji način, ukazuju i Sadeta i Senahid Morankić, roditelji dječaka “suhog petičara”, koji sada, kako kažu, pohađa, , normalnu’’, bosansku školu.
Osim što su raskinuli ugovor sa privatnom školom, Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli 8. oktobra podnijeli su krivičnu prijavu protiv direktora Tamera Ozipeka, turskog državljanina, u kojem navode da su prevareni, te da od Bosna Seme traže povrat sredstava uloženih u školovanje djeteta.
Direktor -
trgovac
U prijavi navode da ih je Ozipek doveo u zabludu, da djeca nisu školovana po odobrenom nastavnom planu i programu i nisu dobila internacionalne nego obične đačke knjižice identične bosanskim, koje ne vrijede u inostranstvu, kao i da djeca nisu dobila adekvatno obrazovanje. Porodica Morankić ističu da su, nasjedajući propagandi, zaključili ugovor u kojem nema nikakvih obaveza škole. Izrazili su sumnjaju da se direktor bavi i drugim, pa i kriminalnim radnjama pod okriljem Međunarodne škole u Tuzli, odnosno preprodajom prehrambenih artikala, odjeće i drugog. Zatražili su da se njihovi navodi provjere, a protiv direktora provede istraga i pokrene krivični postupak.
U razgovoru su ispričali da je njihov sin bio izložen torturu nastavnice koja ga je, kako kažu, , , čupala za ruku, vikala na njega i prijetila uskraćivanjem ćevapa’’, djetetu koje je bilo među najboljim učenicima u razredu.
- Tamo su dijelili samo petice, ali ne spram znanja, nego zato što je to morao biti prosjek. Većina djece ne zna čitati ni pisati na maternjem jeziku. Naš sin je tamo imao peticu iz bosanskog jezika, a danas u našoj školi ide na dopunsku nastavu. On je odličan matematičar i uradiće svaki brojčani zadatak, ali tekstualni ne razumije, niti poznaje matematičke pojmove na našem jeziku, te nas ne razumije ni kada ga pitamo koliko je jedan plus jedan, priča ogorčena Sadeta Morankić, naglašavajući da su matematiku i poznavanje prirode i društva predavali nastavnici engleskog jezika koji za to nisu bili stručni.
PlaĆanja bez priznanica
Roditeljima je rečeno i da je u cijenu od 1.200 eura uračunato sve. U stvarnosti je bilo drugačije. Senahid Morankić kaže da je prevoz djece bio organizovan za one čiji su roditelji to posebno platili. Udžbenici su koštali 36 KM, uniforme 200 KM, kasete za učenje engleskog 18 KM, a morali su imati čak osam udžbenika engleskog jezika!?
- Odmah na početku nam je rečeno da djeca donose doručak iako su obećali da će obrok biti uračunat u cijenu. Školska ambulanta nikada nije proradila, pristup internetu bio je tek dobar mamac iz prospekta, kao i učenje sviranja muzičlkih instrumenata, ističu Sadeta i Senahid Morankić, koji kažu da su nekoliko puta pokušali stupiti u kontakt sa direktorom škole, Tamerom Ozipekom, ali su sva sporna pitanja mogli uputiti jedino Bosna Semi u Sarajevu, ali i tada bez ikakvih promjena.
U razred s njihovim djetetom, išao je i sin direktora Ozipeka, te nastavnika iz Turske, koji je predavao engleski jezik. Njihova djeca nisu prisustvovali podjeli “običnih” knjižica, umjesto kojih su jedino oni dobili posebne certifikate, o čemu su, među ostalim, popstavili pitanje i resornom ministarstvu TK, ali nisu dobili odgovor i objašnjenje.
Poslije svega su Morankići podnijeli zahtjev za raskid ugovora za narednu školsku godinu. Smatraju da su prevareni, da nikada za bilo kakva vanredn plaćanja nisu dobili priznanicu, te traže da se provjeri validnost nastave, nastavnog osoblja i dokumenata o završenom razredu, istovremeno tražeći povrat novca.

Priredio(la): sunce/jutarnje                


Osmrtnicama ba smrtovnice