TUZLARIJE - KULTURA

30.05.2010.
Predstavljena Fotomonografija “Nestala mjesta”


U izdanju TKF „Šahinpašić“, a u okviru projekta Goethe institute Bosne i Hercegovine, na Festivalu knjige u Tuzli promovisana je fotomonografija “Nestala mjesta”. Fotomonografiju je radilo oko petnaest autora iz BiH. Promociju je pratila i izložba fotografija, mladih fotografa iz Bosne i Hercegovine. Knjigu su predstavili priređivači Hana Stojić, Saša Gavrić i jedan od autora, književnik Faruk Šehić.



Fotomonografija“Nestala mjesta” sadrži fotografije i priče o mjestima u Bosni i Hercegovini koja su stradala u ratu.

- Ovo je knjiga koja se bavi potragom za izgubljenim svijetom, koji u Bosni i Hercegovini više ne postoji. Jedna od svrha ove knjige jeste da to što je nestalo pokuša se izgraditi, putem umjetničkih formi kao što je fotografija ili pjesma – istakao je jedan od autora Faruk Šehić.

Posjetitelji Festivala knjige u Tuzli, izložbu fotografija koja prati knjigu “Nestala mjesta” mogu pogledati u Sali za prezentacije, sajmišta do 31.05.2010. godine.

Za posljednji dan sajma 31.05.2010. godine, koji će za sve ljubitelje knjige biti otvoren do 17, 00 sati, planirano je da se u Sali za prezentacije sa početkom u 13, 00 sati održi “Bibliotečka radionica” u organizaciji Fondacije “Kemal Bakaršić” Sarajevo i Narodne i Univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” iz Tuzle. Uvodničari su: dr. Senada Dizdar, na temu: Digitalni repozitorij obrazovnog materijala i metapodaci; zatim mr. Lejla Kordić – Aplikativne mogućnosti digitalnih tehnologija u bibliotečko – informacijskoj praksi; Dragan Golubović – Digitalizacija kao vid zaštite kulturne baštine – ispravan put ili stranputica; i Saša Madacki: Human Information Behaviour (Čovjekovo informacijsko ponašanje) – Implikacije za kreiranje novog online servisa.


BMG

Osmrtnicama ba smrtovnice